Istraga Ministarstva unutrašnjih poslova o zloupotrebama u procesu privatizacije Naftne industrije Srbije nije ni pokrenuta, rekli su Danasu izvori bliski Vladi Srbije. U pokušaju da dobijemo odgovor na pitanje šta se događa sa istragom koja je pokrenuta pre više od godinu dana, čiji je cilj, prema tadašnjim najavama vrha države, utvrđivanje odgovornosti zbog potpisivanja štetnog ugovora o prodaji nacionalne naftne kompanije Rusiji, nismo uspeli dobijemo odgovor u MUP.

U kontaktu sa sagovornicima koji su bliski Vladi, koji nisu želeli da govore zvanično o istrazi, međutim, saznajemo da se od te istrage navodno odustalo, odnosno da nikada nije postojala ozbiljna namera da se slučaj istraži. Prema njihovim rečima, u trenutku najave istrage, postojao je pogodan trenutak za slanje određenih političkih signala, s jedne strane Rusiji, a s druge – Evropskoj uniji.

 

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je 11. avgusta 2014.  radnu grupu za privatizaciju NIS, u jeku sukoba na relaciji Rusija-EU, odnosno međusobnog uvođenja sankcija, te očekivanja da se Srbija pridruži evropskoj spoljnoj politici. Istovremeno, pokrenuto je pitanje o reviziji energetskog sporazuma, kako bi se ublažila šteta koju Srbija trpi zbog lošeg kupoprodajnog ugovora sklopljenog 2008. godine sa ruskom kompanijom Gaspromnjeft. U međuvremenu, Rusija je odustala od izgradnje Južnog toka, što je u još većoj meri aktuelizovalo pitanje naftnog aranžmana sa Rusijom.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, međutim, uputila je pre tri dana ponovo zahtev Vladi Srbije za revizijom energetskog sporazuma.

„Istraga u kojoj se traga za krivcima za loš ugovor u Srbiji je jedno i za nju može biti vremena. Ali za preispitivanje Energetskog sporazuma sa Rusijom nema više vremena. Nadležni državni organi treba da rade svoj posao nesmetano i bez pritiska i ja ne bih da na njih na bilo koji način utičem i da ih požurujem. Istraga o privatizaciji nacionalne naftne kompanije i ugovoru koji je toliko loš po čitavu Srbiju, a naročito po AP Vojvodinu sigurno zahteva vreme. S druge strane, želeo bih da verujem i da to što nema vesti o rezultatima te istrage nije posledica nekakvog pritiska sa ruske strane. Ne da bi zaštitili sebe, jer je MUP ruskoj strani poručio da to nema veze sa njima. Biznismeni bi rekli da su oni na kraju krajeva iskoristili šansu koja im se ukazala. Nego da bi zaštitili one u Srbiji koji su im omogućili takav ugovor“, ističe za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

On napominje da su „budzašto poklonjena vojvođanska nalazišta nafte i gasa i to za najmanju rudnu rentu u Evropi“.

„Činjenica je da ruski partneri krše obećanja koja su dali najpre oko Južnog toka, a sada se po svoj prilici to isto događa i sa obećanjima oko novosadske rafinerije i novih pogona u njoj. Ne znam da li je ikada određen revizor koji bi trebalo da ispita ispunjenost investicione obaveze, ali sam skoro siguran da nikada nije razmatran a kamoli obelodanjen taj izveštaj. Sve to se predugo toleriše i zbog svega toga bi Srbija trebalo što pre da preispita Energetski sporazum sa Rusijom, jer se u međuvremenu vojvođanska nafta i gas besomučno crpe. A policija i nadležni državni organi treba da rade svoj posao i utvrde ko im je i zašto to dozvolio. Liga socijaldemokrata Vojvodine je od početka govorila da je to prevara i energetska omča oko vrata Srbije“, kategoričan je sagovornik Danasa.

Na pitanje šta očekuje da bude posledica revizije, Koštreš odgovora da bi to značilo da se sagledaju nove okolnosti, „kao nepostojanje Južnog toka, neplaćanje rudne rente na način kao što je to praksa u većini evropskih zemalja i Rusiji, i u skladu sa tim raskid ugovora ili novi dogovor koji odgovara aktuelnoj situaciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari