Kostreš: Nadam se da institucije EU vide nasilje iz Madrida 1Foto: Media centar

Zadivljujuća je odlučnost građanki i građana Katalonije da mirnim putem na demokratski način iskažu svoju volju.

Nadam se da u evropskim institucijama vide nasilje koje dolazi iz Madrida i da neće biti puno povređenih i da će civilizovanost i demokratija pobediti, kaže za Danas Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, koji je zajedno sa liderom te stranke Nenadom Čankom, juče, na dan referenduma boravio u Barseloni. Kostreš i Čanak su bili gosti dve katalonske stranke, Escalera republica Catalana i European free alliance. 

U nizu vojvođanskih mesta juče ujutru su na partijskim prostorijama Lige uz zastave te stranke istaknute i zastave Katalonije, saopštila je juče LSV na dan održavanja referenduma u Kataloniji o nezavisnosti. Zastave Katalonije istaknute su u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Plandištu, Vršcu, Sremskoj Mitrovici, Baču, Novom Bečeju i Kovačici, dok su se u nekoliko vojvođanskih gradova pojavili i grafiti na kojima je napisano „Vojvodina = Katalonija“ i nacrtana katalonska zastava.

Predsednik LSV Nenad Čanak je juče saopštio da građani Katalonije moraju imati pravo da na biračkim mestima iskažu svoju volju i da LSV u potpunosti podržava nameru građana i građanki Katalonije da se na referendumu izjasne o svojoj budućnosti. On je naveo da je poštovanje demokratskih principa važno, ne samo za Španiju, već i čitavu Evropu i da očekuje da referendumski proces prođe u miru, uz poštovanje prava na slobodu opredeljenja, a to je interesu kako građana Katalonije tako i građana Španije.

Najavljujući svoj odlazak u Barselonu Čanak je rekao: „Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti, ali katalonske vlasti imaju pravo da raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije“, naveo je Čanak. LSV je pozivala vlasti u Madridu da Španija, kao zemlja EU, ne čini ništa čime bi narušila ljudska i građanska prava Katalonaca i zato je Čanak najavio svoj odlazak u Barselonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari