Kostreš: Nedopustiva kampanja mržnje i vlasti i SZS-a prema Crnoj Gori 1Bojan Kostreš Foto: Medija centar

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš optužio je danas i aktuelnu vlast u Srbiji i opozicioni Savez za Srbiju (SzS) da „podjednako“ učestvuju u kampanji mržnje koja se u Srbiji vodi protiv Crne Gore i ocenio da je cilj te kampanje da se kroz govor mržnje negira i dehumanizuje sve što simbolizuje crnogorski državni, nacionalni i kulturni identitet.

„Na okupljanju ultradesničara ispred ambasade Crne Gore u Beogradu bilo je otvorenih rasističkih poruka i poziva na nasilje, državni organi na to nisu reagovali, a mnogi od opozicionih protagonista SzS-a su bili prisutni“, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost.

Ocenio je da i Srpska napredna stranka i SzS baštine identičan sistem vrednosti i dele istu idelošku paradigmu nacionalizma i mržnje prema našim susedima u regionu i dodao da ni jedna od te dve političke grupacije nije odustala od velikodržavnog koncepta i pretenzije prema okolnim suverenim državama.

„Utrkivanje naprednjačke vlasti i samoproklamovane ‘prave’ opozicije u mržnji prema Crnoj Gori, kao i drugim susedima Srbije, slugeranjstvo koje i vlast i taj deo opozicije pokazuju prema Putinovoj Rusiji i prezir prema svemu što simbolizuje evropske vrednosti ima za cilj da ukine bilo kakvu alternativu u Srbiji“, ocenio je Kostreš.

Optužio je vlast da takvom svojom politikom Srbiju „ponovo gura u izolaciju vraćajući zlokobne devedesete godine“.

„S druge strane, svojom nacionalističkom retorikom, koja je često i ekstremnija od režimske, ‘Savez za veliku Srbiju’ na neskriven način normalizuje Vučićevu vlast i njegovu politiku, sa ambicijom da u povoljnom trenutku postane i zvanični partner naprednjačke vlasti. U takvim okolnostima, Srbija ostaje zarobljenik najmračnijih ideja koje su je gurale u rat sa susedima i celim svetom“, rekao je Kostreš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari