Uoči sednice Saveta bezbednosti na kojoj bi, kako je najavljeno, sutra iza zatvorenih vrata trebalo da se raspravlja o izveštaju posredničke trojke Kontakt grupe za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, zvaničnici Beograda i Prištine danas će imati odvojene diplomatske aktivnosti.

Uoči sednice Saveta bezbednosti na kojoj bi, kako je najavljeno, sutra iza zatvorenih vrata trebalo da se raspravlja o izveštaju posredničke trojke Kontakt grupe za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije, zvaničnici Beograda i Prištine danas će imati odvojene diplomatske aktivnosti.
Obe delegacije juče su odvojeno otputovale u Njujork u koji je, kako javljaju agencije, dan ranije stigao i Hašim Tači, mandatar nove kosovske vlade.
Zapadne agencije, pozivajući se neimenovane diplomatske izvore, tvrde da od ove sednice SB UN, na kojoj će u ime Srbije govoriti premijer Vojislav Koštunica, dok će se predsednik Kosova Fatmir Sejdiu obratiti u svojstvu privatnog lica i na lični zahtev, ne treba očekivati bilo kakve konkretne rezultate – rezoluciju ili čak i saopštenje. Evropske diplomate tvrde da je SB podeljen i da nije u stanju da odluči, zbog čega očekuju da se akcija prebaci na Brisel i Evropsku uniju.

Protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice

Kosovska Mitrovica, Beograd – U organizaciji Srpskog nacionalnog veća za severno KIM danas u podne na Trgu Šumadija u centru severnog dela Kosovske Mitrovice trebalo bi da bude održan protestni skup kosovskih Srba. Milan Ivanović, predsednik SNV za severno KIM, izjavio je za Danas da su parole pod kojima se protest održava: „Ne – nezavisnom KIM“, „Ne – nelegalnoj misiji EU, mimo rezolucije SB UN“ i „Veliko da opstanku KIM u sastavu Srbije i Srba kao punopravnih građana Srbije“. Prema njegovim rečima, na skupu bi trebalo da govore predstavnici Zajednice srpskih opština i naselja na KIM, Univerziteta, SNV za severno KIM. Na miting kosovskih Srba pozvan je i Dušan Proroković, državni sekretar Ministarstva za KIM, ali njegov dolazak nije potvrđen, kaže Ivanović.

Pred polazak u Njujork Vojislav Koštunica izjavio je da će u SB UN ponuditi nastavak pregovora o KIM i istaći da je Srbija već unapred odbacila i poništila svaki jednostrani akt o stvaranju marionetske tvorevine na njenom tlu. Koštunica je naglasio da Beograd „može da pregovara,

Još jedna prilika za afirmaciju nezavisnog Kosova: Fatmir Sejdiu

da je spreman za kompromis, ali da Srbija mora biti i ostati cela“. Za Srbiju je, napominje Koštunica, prihvatljivo svako rešenje koje na osnovu Povelje UN i principa važeće rezolucije 1244 utvrdi Savet bezbednosti.
Povodom „pretnji koje su se nadvile nad Srbijom“, Koštunica je istakao da se Srbija uzda u pravo i da ne može i neće prihvatiti ništa drugo do kompromisno rešenje za uređenje Pokrajine, koje bi odobrio SB UN. S Koštunicom su u Njujork juče otputovali i ministri za KIM i za spoljne poslove Slobodan Samardžić i Vuk Jeremić.
Pred polazak za Njujork, Fatmir Sejdiu je, kako javljaju elektronski mediji, ocenio da njegovo učešće na sednici SB predstavlja „još jednu priliku za afirmisanje vizije nezavisnog Kosova“ i da je to „prilika da ambasadori 15 zemalja članica SB čuju i glas Kosova“.
– Predstavićemo spremnost za dobre odnose sa susedima, naravno i sa Srbijom, jer neće biti daleko dan kada će doći do uspostavljanja odnosa sa Beogradom kao odnosa između dveju suverenih država – rekao je Sejdiu.
Najavio je da će on i Tači u Njujorku imati susrete s predstavnicima zemalja koje podržavaju nezavisnost Kosova, kako bi koordinisali dalje aktivnosti.
Prištinski mediji veliku pažnju posvećuju pripremama EU za dolazak njene misije na KIM, citirajući delove iz „tajnog dokumenta“ koji, navodno, cirkuliše u vrhu EU, po kojem su pravni stručnjaci u Briselu došli do zaključka da Rezolucija 1244 ne predstavlja prepreku da članice EU priznaju nezavisnost južne srpske pokrajine. U tim izveštajima tvrdi se da će suverenitet nekadašnje SRJ, odnosno Srbije nad KIM, koji se pominje u preambuli Rezolucije 1244, isteći po završetku tranzicionog perioda predviđenog za povlačenje Unmika i uspostavljanja misije EU u Pokrajini, koji se očekuje u januaru ili februaru 2008, prenose prištinski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari