KOŠTUNICA: Podgorica, Kosovska Mitrovica, Beograd – Premijer Srbije Vojislav Koštunica danas bi trebalo da otputuje u Njujork gde će 19. decembra učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj budućem statusu Kosova i Metohije.
Koštunica bi sutra, kako je najavio njegov savetnik za medije Srđan Đurić, trebalo da razgovara s predstavnicima država članica SB i ponovo zatraži podršku za nastavak pregovora kako bi se pronašlo kompromisno rešenje za status KIM i izbegla jednostrana nezavisnost koja bi dovela do ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu.

KOŠTUNICA: Podgorica, Kosovska Mitrovica, Beograd – Premijer Srbije Vojislav Koštunica danas bi trebalo da otputuje u Njujork gde će 19. decembra učestvovati na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj budućem statusu Kosova i Metohije.
Koštunica bi sutra, kako je najavio njegov savetnik za medije Srđan Đurić, trebalo da razgovara s predstavnicima država članica SB i ponovo zatraži podršku za nastavak pregovora kako bi se pronašlo kompromisno rešenje za status KIM i izbegla jednostrana nezavisnost koja bi dovela do ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu.
Uoči sednice SB UN iz zvaničnog Beograda stižu i signali da će eventualno proglašenje nezavisnosti Pokrajine Srbija proglasiti pravno ništavim. Slobodan Samardžić, ministar za KIM u Vladi Srbije, izjavio je da je razočaran što SB UN nije imao snage da zakaže otvorenu sednicu o KIM, nego je zatvorio zasedanje kako bi se omogućilo da na njemu u ličnom svojstvu govori Fatmir Sejdiu, predsednik Kosova.
– Sejdiu neće moći nikoga da predstavlja, neće moći da govori u ime Kosova, jer ne može da zastupa nikoga. Koštunica će govoriti u ime Srbije i, u tom pogledu, oni neće biti ni približno isti – kaže Samardžić povodom dogovora članica SB da se predsedniku Kosova dopusti da prisustvuje sastanku, ali isključivo u ličnom svojstvu i na sopstveni zahtev.

Vanredni sabor SPC, prihvatanje izbeglica

Radomir Naumov, srpski ministar vera, nedavno je za crnogorski dnevnik Dan, govoreći o akcionom planu njegovog ministarstva rekao da bi „u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti bio sazvan vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve, a bilo bi delovanja i na internacionalnom nivou“. Naumov kaže da bi Ministarstvo „pružilo pomoć našim verskim i crkvenim zajednicama što ono već radi“. Prema njegovim rečima, „Akcioni plan Vlade uglavnom se odnosi na ono šta će ministarstva raditi, ako u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM krene reka izbeglica, jer Srbija mora da bude spremna gde će te ljude da smesti“.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je juče da očekuje da će SB UN prihvatiti inicijativu Srbije da se nastave pregovori između Beograda i Prištine o budućem statusu KIM.
– Očekujem više inicijativa, a jedna od njih je nastavak pregovora, za šta je opredeljena naša država. Nema nikakve sumnje da će Rusija podržati nastavak pregovora, nema dileme da će SAD biti protiv toga. Videćemo kako će se ponašati ostale članice SB, koje će tu braniti svoje interese. Mi nastavljamo našu državnu politiku prema KIM. Naša pozicija bila je i više nego fleksibilna i fer – rekao je Tadić novinarima u Galeriji SANU u Beogradu, gde je posetio izložbu istraživačke stanice Petnica.
Prema njegovim rečima, Beograd će, ukoliko se nastavi pregovarački proces, nastaviti s predlaganjem i drugih modela koji postoje u svetu. On je u intervjuu FONETU naglasio da „Srbija nikada ne sme da se odrekne svog integriteta i KIM, ali i da nikada ne sme da se odrekne svoje evropske budućnosti“.
– Mi moramo na ta dva plana da radimo svom snagom, dokle god ne ostvarimo naše ciljeve – istakao je Tadić i napomenuo da je to „naša misija, naša obaveza i interes“.
On je upozorio da je na domaćoj sceni uvek bilo političkih ideja koje su sklone tome da Srbiji „obese oko vrata veliki kamen“, kao i da stvore atmosferu da je država okružena neprijateljstvom, što nije istina. Predsednik Srbije je „apsolutno ubeđen da će u Evropi uvek biti zemalja koje nikada neće prihvatiti nezavisnost KIM, ali da će biti i onih koje će insistirati na prihvatanju te nezavisnosti“.
Tadić je podsetio da je bilo glasova iz EU, koji su pokušali da predlože ubrzane evropske integracije Srbije, u zamenu za nezavisnost KIM i dodao da je zadovoljan izjavom Havijera Solane koji je to demantovao, ističući da su posredi odvojeni procesi“.
– Niko iz Srbije neće prihvatiti nikakvu nepristojnu ponudu, da bi se Srbija, zarad bržeg puta u EU, odricala vlastitog integriteta i vlastitog identiteta. To apsolutno ne dolazi u obzir – tvrdi Tadić.
– Za nas nezavisnost KIM ne postoji i ne može je biti. Tu igra veliku ulogu podrška drugih zemalja našoj poziciji – izjavio je tokom vikenda Vojislav Koštunica u intervjuu za moskovski TV kanal TVC.
Koštunica kaže da su Srbi na KIM izrazili svoju volju: „Oni hoće da žive u Srbiji i podržali su Ustav Srbije“. Upitan postoji li mogućnost da neke zapadne zemlje, mimo UN i preko evropskih struktura priznaju nezavisnost južne srpske pokrajine, Koštunica je rekao da je na snazi Rezolucija 1244 SB UN koja reguliše status KIM, koji može biti izmenjen samo novom rezolucijom SB UN“.
– Pokušaj primene nekog drugačijeg rešenja – jednostranog proglašenja ili priznavanje od zemalja regiona i SAD, predstavljao bi direktno nasilje i narušavanje međunarodnog pravnog poretka. To bi bio udarac ne samo po UN, taj primer bi iskoristili separatisti u drugim zemljama i sutradan bi u pitanje bio stavljen čitav međunarodni poredak – naglasio je Koštunica i najavio da bi „jednostrano proglašenje nezavisnosti KIM Srbija proglasila pravno ništavim“.
Tomislav Nikolić, zamenik predsednika i kandidat za predsednika Srbije Srpske radikalne stranke, zalaže se za „potpunu blokadu KIM“ u slučaju proglašenja nezavisnosti i „minimalne odnose“ sa državama koje taj čin priznaju. Nikolić kaže da Srbija ne bi trebalo da vojno interveniše na KIM, jer su tamo snage NATO pod zastavom UN; ali da „ako se NATO skloni i odbije da zaštititi nealbance koji bi bili izloženi divljanju Albanaca, Srbija bi morala da reaguje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari