Srbija odlučno odbacuje novi nacrt rezolucije o Kosovu SAD u Savetu bezbednosti jer i ovaj nacrt predstavlja pripremu za nezavisnost Pokrajine, saopštio je juče Vojislav Koštunica, premijer Srbije.
On je u pisanoj izjavi medijima poručio da „Kosovo i Metohija neće biti nezavisno i da tu činjenicu ne mogu promeniti američki zvaničnici svojim svakodnevnim izjavama da se zalažu za nezavisnost Pokrajine“.

Srbija odlučno odbacuje novi nacrt rezolucije o Kosovu SAD u Savetu bezbednosti jer i ovaj nacrt predstavlja pripremu za nezavisnost Pokrajine, saopštio je juče Vojislav Koštunica, premijer Srbije.
On je u pisanoj izjavi medijima poručio da „Kosovo i Metohija neće biti nezavisno i da tu činjenicu ne mogu promeniti američki zvaničnici svojim svakodnevnim izjavama da se zalažu za nezavisnost Pokrajine“.
Koštunica naglašava da bi „zbog budućih odnosa Srbije i SAD bilo veoma važno da Vašington zna da Beograd nikada neće prihvatiti da mu se otme veliki deo teritorije“. On napominje i da je „elementarna stvar da sve države koje hoće da imaju normalne odnose sa Srbijom poštuju njen prirodni zahtev da je njen suštinski državni i nacionalni interes da saglasno Povelji UN sačuva svoju teritorijalnu celovitost“.

Moskva bez komentara

Moskva – U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije juče nisu želeli da komentarišu novi predlog rezolucije o Kosovu koji su najavile SAD i EU, uz obrazloženje da zvaničnog predloga još nema. Na molbu da prokomentariše novi predlog koji su objavili pojedini mediji, visoki ruski diplomata kazao je agenciji Beta da detalji „nisu poznati“ i da predlog rezolucije „još nisu videli“. „On (zvanični predlog rezolucije) ne postoji“, rekao je ruski diplomata koji je želeo da ostane anoniman. Juče su o Kosovu telefonom razgovarali i predsednici Francuske i Rusije Nikola Sarkozi i Vladimir Putin, saopštio je Kremlj. „Kao nastavak konstruktivnog dijaloga započetog tokom samita G8 u Hajlingendamu, dva lidera su razmenila mišljenja o rešenju problema Kosova i drugim međunarodnim problemima“, navodi se u saopštenju.

„Svaka zemlja koja bude podržavala pokušaj da se od Srbije otme Kosovo i Metohija mora da računa na pogoršanje međusobnih odnosa. Posebno je neprihvatljivo obrazloženje po kome je pokušaj otimanja KIM zapravo rukovođen iskrenim prijateljstvom prema Srbiji. Ovakvo objašnjenje predstavlja uvredu za zdrav razum“, smatra Koštunica.
On je pre dva dana i Danijelu Fridu, pomoćniku državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, lično pojasnio da „osnovu za razvijanje dobrih međusobnih odnosa između Srbije i SAD predstavlja poštovanje Povelje UN koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, kao i nepromenjivost njenih međunarodno priznatih granica.
Iako je Frid pre dva dana beogradskim novinarima rekao da su SAD za nastavak pregovora po modelu koji je na poslednjem samitu G8 predložio francuski predsednik Nikola Sarkozi, u novom, petom predlogu rezolucije o KIM koju su SAD i EU pripremaju za SB UN pominje se samo rok od 120 dana za nove pregovore, ali ne i automatska primena preloga izaslanika UN Martija Ahtisarija, ukoliko nova runda razgovora Beograda i Prištine ne da rezultate.
U novom predlogu rezolucije navodi se da slučaj Kosova i Metohije ne treba da predstavlja presedan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, što se objašnjava specifičnim okolnostima koje južnu srpsku pokrajinu čine jedinstvenim slučajem. Navodi se da je to rezultat dezintegracije SFRJ, uključujući nasilje velikog obima i represiju na KIM pre i tokom 1999, produžen period međunarodne uprave i proces utvrđivanja statusa pod vođstvom UN.
Prema ovom predlogu, SB UN trebalo bi da pozdravi spremnost strana da u predviđenih 120 dana pregovora razmotre mogućnost postizanja kompromisa i razmatranja situacije.
Osim Ahtisarijevog izveštaja, predlog nove rezolucije u koji je Danas imao uvid, između ostalog, uzeo je u obzir Ahtisarijev Izveštaj o budućem statusu Kosova, deklaraciju kojom je privremena skupština Kosova prihvatila Ahtisarijev dokument, kao i rezultate civilne misije UN. Prema petom predlogu SAD i EU, mandat sadašnjih međunarodnih civilnih predstavnika završio bi se posle prelaznog perioda od 120 dana, kada bi mandat trebalo da preuzmu predstavnici EU koja bi osnovala evropsku misiju zaduženu za bezbednost, odbranu i vladavinu prava, dok bi NATO ostao na čelu međunarodne vojne misije.
U aneksima novog predloga definisana su ovlašćenja i dužnosti planirane civilne evropske misije i međunarodnog vojnog prisustva na KIM.
Marčelo Spatafora, ambasador Italije pri UN izjavio je da se mora uložiti svaki napor da bi se postiglo kompromisno rešenje, ali nije mogao da potvrdi najave američkih zvaničnika da će nova rezolucija pred SB stići do kraja ove nedelje.
– Rokovi nikada nisu previše korisni, posebno kada ih opišete kao presudne, ali svakako da ćemo tokom narednih nekoliko dana preduzeti dodatne korake kako bismo pronašli prihvatljivo rešenje. Trenutno pokušavamo da ustanovimo kako možemo da sprovedemo nove pregovore, za koje svi pominju period od četiri meseca, a potom i kako možemo da procenimo njihov rezultat. Nema unapred utvrđenog ishoda i zato bi sve strane trebalo da ulože istinski napor u pregovore – kaže Spatafola, prenosi BBC.
Posle Danijela Frida, u Beogradu i Prištini danas i sutra sa srpskim i kosovskim zvaničnicima razgovaraće Bernar Kušner, šef francuske diplomatije, inače bivši šef Unmika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari