Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naložio je ambasadoru Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavlu Jevremoviću da odmah obavesti sve članice Saveta bezbednosti o otvorenoj pretnji SAD teritorijalnoj celovitosti Srbije.
Kako je agenciji Beta rečeno u kabinetu premijera, ambasador Jevremović preneće poruku da SAD, sprovodeći politiku sile, direktno ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica naložio je ambasadoru Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavlu Jevremoviću da odmah obavesti sve članice Saveta bezbednosti o otvorenoj pretnji SAD teritorijalnoj celovitosti Srbije.
Kako je agenciji Beta rečeno u kabinetu premijera, ambasador Jevremović preneće poruku da SAD, sprovodeći politiku sile, direktno ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Stav SAD da će priznati jednostrano nezavisnost pokrajine predstavlja i pretnju da će ta zemlja na najgrublji način prekršiti obavezujuću Rezoluciju 1244 i Povelju UN. Predsednik Vlade Srbije naložio je da ista poruka bude preneta i predstavnicima Rusije i EU u posredničkoj trojci Kontakt grupe Aleksandar Bocan Harčenku i Volfgangu Išingeru.
Ovakva reakcija Srbije usledila je nakon izjave jednog od pomoćnika američkog državnog sekretara Kurta Vokera da su SAD spremne da jednostrano priznaju nezavisnost Kosova, ako Savet bezbednosti UN ne postigne konsenzus o statusu te srpske pokrajine. On je objasnio da su kosovski Albanici jasno rekli da bi, ako dogovor izostane, proglasili nezavisnost, kao i da „u ovom trenutku“ svi moraju da preuzmu svoje odgovornosti za očuvanje mira i stabilnosti na Balkanu“.

IVANOVIĆ: SNV za odlaganje izbora u Srbiji

Kosovska Mitrovica – Srpsko nacionalno veće (SNV) Kosova i Metohije smatra da izbore u Srbiji treba odložiti za tri ili četiri meseca, dok ne budu jasnije stvari oko budućeg statusa Kosova, izjavio je juče predsednik SNV Milan Ivanović.

On je na konferenciji za novinare rekao da državni organi Srbije moraju da vode jedinstvenu politiku i upotrebe sve potencijale kako bi se Kosovo sačuvalo u sastavu Srbije jer jedan broj ministara i ljudi iz vlasti ima „rezervisan, defetistički i pesimistički odnos“ o tome. Prema njegovim rečima, situacija u Pokrajini je „zbog otvorenih pretnji albanskih ekstremista ali i kosovskih institucija složena i teška“.

Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić izjavio je da Srbi na Kosovu treba da prihvate samo izbore koje organizuje Beograd, a ne one koje raspisuje skupština „koja teži da odvoji Kosovo od Srbije“. Jakšić je zamerio ministru odbrane Srbije Draganu Šutanovcu zbog izjave da se, bez obzira na količinu nasilja koje se bude desilo na Kosovu i Metohiji, Srbija neće vojno mešati, ocenjujući da takve izjave podstiču nasilje.

– U slučaju da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost mi ćemo priznati nezavisnost Kosova, kao što će, verujem, učiniti i drugi, pošto je to jedino rešenje za Balkan – rekao je Voker za agenciju Frans pres.

Klark: Jednostrana nezavisnost vodi u stagnaciju

Vašington – Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bilo bi pogrešan potez, smatra saradnik Karnegijevog Saveta za etiku i međunarodnu politiku Džonatan Klark. Kako javlja Glas Amerike, Klark je rekao da je „od samog početka jedna od bojazni međunarodne zajednice bila da bi albanski nacionalisti mogli jednostrano da proglase nezavisnost“.

– Mislim da bi to bio veoma pogrešan potez. Time bi se problem statusa doveo u stanje potpune konfuzije – rekao je Klark dodajući da je kao bivši britanski diplomata dobro upoznat sa situacijom u Rodeziji, koja je 1963. jednostrano proglasila nezavisnost. To je dovelo, kako je rekao, do dvadesetogodišnje stagnacije zemlje koja nije imala međunarodni status i koju Ujedinjene nacije nisu priznale, čime je prestao priliv investicija, turista, trgovine, a zemlja je morala da se koncentriše na ispravljanje te greške.

– Mada međunarodna zajednica brine da bi kosovski Albanci mogli da preduzmu takvu meru, mislim da bi se time unazadio proces bilo kakvog priznavanja statusa nezavisnosti pokrajine od strane međunarodne zajednice, rekao je Klark.

Ubrzo nakon ove Vokerove izjave stigao je i oštar protest Beograda, u Prištini je pozdravljena, dok je u Evropskoj uniji dočekana sa rezervom.
– Vlada Srbije očekuje da će SB, saglasno svojim ovlašćenjima, preduzeti odgovarajuće mere da od politike sile SAD zaštiti suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da će SB obezbediti puno poštovanje Rezolucije 1244 – navodi se u saopštenju premijera Vojislava Koštunice.
– Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija spremna da nastavi pregovore o rešavanju statusa Kosova i posle 10. decembra, ukoliko do tada ne bude postignuto kompromisno rešenje.
– Deseti decembar je datum kada pregovaračka trojka treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Banu Ki Munu i nadam se da će sadržati kompromisno rešenje. Ukoliko do 10. decembra ne bude rešenja i to se ne reportira Ban Ki Munu, naše je viđenje da pregovarački proces treba da bude nastavljen – rekao je Jeremić u intervjuu agenciji Beta. Jeremić je rekao da je u interesu regiona, međunarodne zajednice i Evropske unije da „kompromis bude pronađen što ranije“.
– Bilo bi dobro da to bude do 10. decembra, ako ne, onda je za nas to prolazni datum. Spremni smo da nastavimo pregovarački proces do trenutka sporazuma između Beograda i Prištine nakon čega bi to bilo verifikovano u Savetu bezbednosti UN. Jedino bi rešenje verifikovano u SB moglo da ima adekvatan legitimitet za postizanje dugotrajnog mira i stabilnosti na Balkanu – rekao je Jeremić. Ministar inostranih poslova Srbije najavio je da će direktni razgovori Beograda i Prištine o statusu Kosova početi 28. septembra i da će Beograd ponuditi predlog o najširoj mogućoj autonomiji Kosova, u okviru suvereniteta Srbije. Pregovaračka trojka EU, SAD i Rusije treba da 10. decembra podnese izveštaj generalnom sekretaru UN Banu Ki Munu o pregovorima Beograda i Prištine o statusu Kosova.
Demokratska stranka (DS) saopštila je da se oštro protivi izjavama o jednostranom priznanju nezavisnosti Kosova, naročito dok traje pregovarački proces.
– Ovakve izjave podstiču ekstremizam i obesmišljavaju napore koje čine pregovaračke strane – rekla je portparolka DS Jelena Marković i ocenila da bi to bila katastrofalna i ishitrena odluka američke administracije koja bi proizvela dugotrajnu nestabilnost na Balkanu. Stranka G17 plus smatra da se rešenje budućeg statusa Kosova i Metohije mora doneti u okviru UN, a da svako nametnuto rešenje ne bi bilo dobro za stabilnost regiona. Srpska radikalna stranka osudila je najave zvaničnika Stejt departmenta ocenivši da „SAD nisu želele nikakve pregovore, kompromis i poštovanje međunarodnog prava“, a potpredsednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović ocenio je da je izjava o jednostranom američkom priznanju nezavisnosti Kosova loša i da obesmišljava pregovore Beograda i Prištine. Lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović istakao je ova najava SAD opasna, jer može izazvati podele u EU i negativno uticati na pregovarački proces, a predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je da izjava američkog zvaničnika destabilizuje proces i obezvređuje napore pregovaračke trojke da se dođe do kompromisnog rešenja.
Predsednik i Vlada Kosova ocenili su da izjava zvaničnika Stejt departmenta Kurta Vokera da će SAD priznati nezavisnost Kosova ako ona bude jednostrano proglašena, nije prva takva najava iz Vašingtona i da su SAD već i na najvišem nivou poručile da snažno podržavaju nezavisnost Kosova. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu naglasio je da Kosovo u procesu rešenja statusa tesno sarađuje sa SAD i Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari