Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt juče su otvorili javnu polemiku.
Koštunica je za jučerašnju Politiku izjavio da se sada, pred očima sveta, odvija novi srpsko-američki kosovski boj, odgovarajući na pitanje „otkud spremnost državnog vrha da ulazi u oštar retorički i diplomatski duel s Amerikom oko Kosova i Metohije“.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica i ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt juče su otvorili javnu polemiku.
Koštunica je za jučerašnju Politiku izjavio da se sada, pred očima sveta, odvija novi srpsko-američki kosovski boj, odgovarajući na pitanje „otkud spremnost državnog vrha da ulazi u oštar retorički i diplomatski duel s Amerikom oko Kosova i Metohije“.
On je naveo da je u tom boju na jednoj strani autoritet velike svetske sile, a na drugoj Srbija koja ističe argument prava, te da je ključno pitanje da li je u novom boju jača sila ili pravo. Premijer je ponovio da Kosovo ne može biti nezavisno sve dok u Ustavu Srbije piše da je ono njena teritorija, kao i da Srbija čvrsto veruje da Rusija neće dozvoliti da se u SB otima teritorija Srbije. „Bilo bi zato izuzetno važno da se države koje ignorišu pravo Srbije da sačuva svoju teritorijalnu celovitost ipak uzdrže od rušenja autoriteta samog SB. Rešenje kosovskog pitanja mora se naći u Savetu bezbednosti, a to znači saglasno Povelji UN i Ustavu Srbije“, naveo je. Koštunica je zaključio da bi to bila „pobeda prava nad silom“.
Majkl Polt, ambasador SAD u Beogradu, potom je odvratio da „nema nikakvog rata, niti američko – srpskog kosovskog boja“.
– Činjenica je da postoji neslaganje u mišljenjima SAD i Srbije po pitanju rešavanja statusa Kosova, ali to pitanje moramo da razrešimo. I pored toga, SAD su odlučne da podrže partnerstvo sa Srbijom, da pomažu srpskom narodu na putu ka boljoj budućnosti, a to znači partnerstvo sa EU, kao i sa SAD. Mi smo ovde kao vaši prijatelji i to je vrlo jednostavan odgovor – izjavio je juče Polt na proglašenju pobednika u takmičenju biznis planova „Ostvari svoj san“, pod pokroviteljstvom Američke agencije za međunarodni razvoj.
Odgovarajući na pitanja novinara, Polt je izjavio da su se SAD po dolasku u Srbiju uključile u rad na ostvarenju prava svih koji žive na Kosovu.
– Mi ćemo i dalje biti prisutni i pomažemo vlastima Kosova kako bismo bili sigurni da će oni dogovorenu politiku sprovoditi u život – rekao je Polt.
Na molbu da na kraju mandata u Srbiji da rezime odnosa Srbije i SAD Polt je rekao da su odnosi dva naroda dobri, što se vidi na svakom mestu u Srbiji.
– Vidim reakcije ljudi, mada ima i neslaganja po nekim pitanjima. Ipak, činjenica je da prijatelji ponekad mogu imati i nesuglasice, pa ih i mi moramo rešavati na racionalan i prijateljski način i to je ono što SAD radi danas s prijateljima u Srbiji. Budućnost Srbije je da bude sigurna i u Evropi – rekao je američki ambasador.
U rat izjavama uključio se i savetnik premijera Srbije za medije Srđan Đurić koji je ocenio da se o prijateljstvu sa SAD može govoriti ako ta država odustane od podrške nezavisnosti Kosova i Metohije.
– Ako izjava ambasadora Polta da su SAD prijatelj Srbije znači da američka administracija odustaje od namere da podržava nezavisnost Kosova i ako znači da Amerika odustaje od svog nacrta rezolucije u SB UN prema kojoj Kosovo dobija nezavisnost, samo onda se može govoriti o prijateljskim odnosima dve zemlje – navodi se u Đurićevoj izjavi.
On je dodao da pretpostavlja da ambasador Polt „zna da se prijateljima ne otima teritorija i da stvaranje nove albanske države na teritoriji Srbije pod pokroviteljstvom Amerike ne može biti zalog prijateljstva“.
– Pravo pitanje za ambasadora Polta jeste – da li bi njegova država Srbiju smatrala prijateljskom kada bi Srbija podržavala da se na teritoriji Amerike stvara neka nova država – naveo je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari