Kovač: Srbija ovako neće u EU 1Foto. wikipedia

Bez promene zakona o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine nema ulaska Srbije
u Evropsku uniju, izjavio je danas ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač.

On je ovo izjavio komentarišući izjavu rukovodioca srpskog Tužilaštva za ratne zločine Milana Petrovića da Srbija ne namerava da odustane od tog zakona.

Petrović je danas za Radio Slobodnu Evropu izjavio da Srbija ne namerava da ukine zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine i da će ga i dalje primenjivati, a potvrdio je i da postoje predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski
branitelji.

Ne razumem takve izjave i ne znam zašto se one daju, rekao je Kovač, istakavši da su poznati kriterijumi i standardi i da je uveren da će se oni ispunjavati.

Kovač sutra kao izaslanik predsednice Hrvatske putuje u Suboticu na proslavu 26. godišnjice osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, gde će se susresti i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Gospodinu Dačiću ću jasno reći da je naša želja da budućnost bude evropska, pa i standardi moraju biti evropski. To znači da Srbija neće moći da ima takav zakon o ratnim zločinima, rekao je Kovač, prenosi Hina. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari