Kozarev: Neistinite tvrdnje Arifija 1Foto: Medija centar

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev demantovao je danas tvrdnje glavnog pregovarača Prištine Avnija Arifija da njegova strana nikada nije prekidala dijalog sa Beogradom i da Beograd nije ispunio obaveze preuzete Briselskim sporazumom i nazvao ih neistinitim.

FotoOn je podsetio da je Priština odlukom parlamenta privremenih institucija na Kosovu na više meseci zvanično obustavila učešće u dijalogu, a da je tamošnja vlada početkom marta ove godine formalnom odlukom odbila da uđe u proces osnivanja Zajednice srpskih opština.

Tome treba pridodati niz izjava albanskih političkih zvaničnika u Prištini da uspostavljanje Zajednice srpskih opština treba usloviti prijemom samoproglašenog Kosova u Ujedinjene nacije, te odbijanja učešća na razgovorima u Briselu na kojima je ZSO primarna tema, rekao je Kozarev.

Prema njegovim rečima, na ZSO se odnosi prvih šest od petnaest tačaka Prvog briselskog sporazuma, tako da je to najvažniji rezultat dijaloga i deo spoljne politike Evropske unije kao posrednika u dijalogu.

Beograd je sve svoje obaveze koje proističu iz Prvog briselskog sporazuma ispunio, i svaki pokušaj Prištine da uspostavljanje Zajednice srpskih opština uslovi nečim što nije integralni deo tog sporazuma jeste najogoljenija samovolja i izbegavanje obaveza preuzetih u pregovaračkom procesu, ocenio je Kozarev i ponovio da je Beograd dosledno opredeljen za dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari