Informacije koje Kosovska policijska služba (KPS) ima u vezi sa eksplozijom, koja se dogodila juče ujutro govore da je u pitanju kriminalna pozadina – izjavio je portparol policije Veton Eljšani.
On je za agenciju Beta potvrdio da je juče u eksploziji u Prištini poginulo dvoje ljudi, a da je 12 ranjeno, od kojih je jedna osoba u teškom stanju.

Informacije koje Kosovska policijska služba (KPS) ima u vezi sa eksplozijom, koja se dogodila juče ujutro govore da je u pitanju kriminalna pozadina – izjavio je portparol policije Veton Eljšani.
On je za agenciju Beta potvrdio da je juče u eksploziji u Prištini poginulo dvoje ljudi, a da je 12 ranjeno, od kojih je jedna osoba u teškom stanju. Prema poslednjim informacijama iz Urgentnog centra KBC u Prištini, trenutno je na klinikama šest povređenih, šest ih je pušteno na kućnu negu, a stanje najteže povređenog je „nešto bolje“. U eksploziji su poginuli Naim Murti iz Gnjilana i Pleurat Slamniku iz Prištine, saznaje Beta u izvorima u policiji.
Prema rečima Eljšanija, tako snažna eksplozija mogla je da prouzrokuje mnogo više žrtava. Imajući u vidu da su neki od slučajeva koji su rasvetljeni pokazali da je reč o različitim motivima, on objašnjava da KPS sve dosadašnje slučajeve eksplozija smatra izolovanim. S obzirom na to što i na Kosovu deluje organizovani kriminal, Eljšani je naveo da se kao motiv napada ne može negirati mogućnost sukoba različitih kriminalnih grupa.
– Ima slučajeva kada se zarad razračunavanja baca ručna bomba, ili se vrše napadi na različite osobe i iza toga stoji kriminalna pozadina – rekao je Eljšani.
Komentarišući spekulacije da je napad motivisan procesom rešavanja statusa Kosova, Eljšani je kazao da KPS ne sme da se bavi spekulacijama, već da na osnovu konkretnih dokaza, koje prikuplja, iznosi činjenice.
– Znajući da je policija institucija koja vodi istragu, ne treba isključiti nikakvu mogućnost, ali jedan elemenat koji mi znamo je da ima mnogo više šansi da ovaj slučaj ima kriminalnu nego političku pozadinu – naglasio je Eljšani.
I portparol kosovske vlade Avni Arifi negirao je da je eksplozija povezana s pregovorima o utvrđivanju statusa Kosova.
Bombaški napad koji se dogodio juče u 2.10 u prištinskom Bulevaru Bila Klintona oštro su osudili predsednik Kosova Fatmir Sejdiju i predsednik Vlade Kosova Agim Čeku. „Nalogodavce i izvršioce ovakvih dela kosovsko društvo treba da izoluje i dovede pred lice pravde“, rekao je Sejdiju, dok je Čeku rekao da će se institucije Kosova do kraja boriti i izboriti protiv kriminala. Zabrinutost zbog ovog incidenta izrazio je i generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis. On je rekao da je smrtonosna eksplozija u Prištini „uznemirujući događaj, čak i ako se za to u ovom trenutku ne zna razlog“.
Eksplozija je nanela i veliku materijalnu štetu na objektima u neposrednoj blizini, a u vreme incidenta u toj prištinskoj četvrti barovi i restorani još su bili otvoreni. Eljšani je rekao i da je policija ispitala nekoliko osoba i da jedinice regionalne policije KPS u Prištini, glavne komande policije i pripadnici Kfora nastavljaju istragu. R. D i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari