Krasnići: Pitanje korekcije granica vređa inteligenciju 1Okrugli sto Foto: RTK 2

„Prošlost, sadašnjost i budućnost: Dijalog između Kosova i Srbije i lekcije koje treba da obnovi kosovsko rukovodstvo“, bila je tema okruglog stola koji je organizovala Grupa za pravne i političke studije.

Prema mišljenju bivšeg kosovskog predsednika Fatmira Sejdiua u postizanju finalnog dogovora sa Srbijom ne sme biti zanemareno mišljenje najvišeg zakonodavnog tela.

„Koja je suština ideje o korigovanju  teritorije? Mi uzimamo nešto, a ne dajemo ništa! Postigli smo  kompromis koji podrazumeva puno toga, a mnogi od zahteva koji kada bi se našli na referendumu koji bi nadgledali međunaroni posmatrači ne bi bili prihvaćeni. Drugi primer je Badinterova komisija, pitanja simbola, grba, himne, zastave, koji su zamišljeni drugačije od onog kako bi trebalo da bude. Finale je predstavljalo proglašenje nezavisnosti 17. februara i priznanje Kosova od najznačajnijih država, kao što  su SAD“, izjavio je Fatmir Sejdiu, bivši predsednik Kosova.

Bivši predsednik kosovskog parlamenta Jakup Krasnići je, nadovezujući se na izjave predsednika Hašima Tačija, istakao da pitanje korekcije granica vređa inteligenciju.

„Mislim da nema jače rezolucije od aktuelnog Ustava Kosova koji određuje suverenitet njegove teritorije, a ko bude razgovarao o celovitosti suvereniteta naše zemlje, u suprotnosti je sa tim načelom i onim što je propisano ustavom, kojeg se mora pridržavati. Bez odluke vlade niko nema prava da razgovara o korekciji granica, o demarkaciji ili pripajanju ove ili one teritorije. Veoma je lako reći – želim da pripojimo Istočno Kosovo, to bi bila obmana građana, bilo sa ove ili one strane granice. Srbjia ne priznaje taj deo, a kamoli da prizna druge delove. To vređa našu inteligenciju“, rekao je Jakup Krasnići, bivši predsednik kosovskog parlamenta.

Nijedan sporazum se ne može postići bez konsenzusa, a u dijalog mora biti uključen i međunarodna zajednica, bilo kao posmatrač ili garant sporazuma, izjavio je bivši zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči.

„Moramo da se integrišemo u EU i u NATO. Kada bi se ja lično pitao, ovo bih nazvao dijalogom za Integraciju, integraciju severa u Kosovo i Kosova u UN, EU itd. Da li možemo to da postignemo sami? U ovom pravcu moramo imati podršku i međunarodne garancije. Moj navjeći lični strah je šta će uslediti nakon  konačnog dogovora sa Srbijom. Trebalo bi da imamo garanciju međunarodnih partnera da je reč o finalnom dogovoru. Kosovo je kao država stvoreno po principima sui generis, jedinstvenim za Kosovo,  koje je priznalo 116 država i studije pokazuju da ne bi trebalo dovoditi u pitanje ove principe koji su doveli do ovih priznanja“, istakao je Kuči, bivši zamenik kosovskog premijera.

Iz Grupe za pravne i političke studije ističu da bilo koji dogovor sa Srbijom o razmeni teritorija koji bi značio uzajamno priznanje, bio bi u sukobu sa principima državnosti Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari