Krasnići: Srbija krši sporazum CEFTA 1Foto: N1

Srbija nastavlja da krši Sporazum o slobodnoj trgovin (CEFTA), izjavio je danas kosovski ministar trgovine i industrije Veselj Krasnići, prenosi Koha.

Krasnići je zatražio od direktora CEFTA Emira Đikića da izvrši pritisak na Srbiju da primeni taj sporazum, u suprotnom će, kako je naveo, Kosovo preduzeti mere, ne navodeći o kojim merama se radi.

CEFTA je međunarodni sporazum koji je uspostavila Evropska unija, s ciljem olakšavanja trgovinske razmene zemalja Zapadnog Balkana, podseća Koha.

Krasnići je takođe zatražio je da se naziv UNMIK-Kosovo ukloni i bude samo Kosovo, da se primeni sporazum o znaku potvrde i priznaju profesionalne kvalifikacije.

On je zatražio i pritisak na Beograd da kosovska preduzeća i proizvodi nemaju prepreke u tranzitu kroz Srbiju.

Na kosovsko tržište roba uvezena iz zemalja članica CEFTA mora da uđe sa oznakom potvrde koja je postavljena na proizvodima, a to je CE oznaka.

Kroz CE oznaku, proizvođač ukazuje da je proizvod usaglašen sa ocenom bezbednosti i zdravlja, u skladu sa standardima koje zahteva Evropska unija.

Takođe CE sertifikat važi u svim zemljama Evropske unije. Međutim, prema rečima Krasnićija, srpska roba nema oznaku.

„Iako susedna država Srbija to ne primenjuje i roba koja dolazi iz Srbije ima tri AAA (znak srpskih proizvoda), to znači da je to kršenje sporazuma i da im nije dozvoljen ulazak na Kosovo“, istakao je Krasnići. On kaže da Beograd postavlja prepreke robi koja prolazi kroz Srbiju, otvara ih i obavezuje da izbrišu natpis Republika Kosovo i napišu Kosovo i Metohija“, naveo je Krasnići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari