Oštra polemika koja se ovih dana vodi između ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, na jednoj i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i njegovog zamenika Milana Krkobabića, na drugoj strani, zatalasala je vladajuću koaliciju, a posebno političke partnere okupljene oko Socijalističke partije Srbije. Međutim, kako tvrde socijalisti i PUPS, ali i DS, te nesuglasice neće dovesti do raspada koalicije, jer „ne mogu svi uvek da misle isto o svakom pitanju“. Navode i da baš u toj različitosti leži snaga koalicije na vlasti.

Sukob na relaciji prvi čovek Beograda – ministar infrastrukture počeo je početkom septembra, kada je Đilas u obraćanju novinarima optužio Mrkonjića da osam meseci kasni s dostavljanjem planova za obnovu mosta Gazela, ali i da radovi na obilaznici oko Beograda, na Prokopu i gradilištima od Ibarske magistrale do Bubanj Potoka stoje i da na licu mesta nema mašina. Februara prošle godine demokrata Đilas je u funkciji ministra za Nacionalni investicioni plan hvalio socijalistu Mrkonjića, tvrdeći da je inženjer za poštovanje, jer je obnovio zemlju pre roka.

– Kritike su uvek pozitivne, dobro je da gradonačelnik kritikuje i da je prihvatio metod rada koji odgovara pravom gradonačelniku, ali mora da govori istinu. Uspeh s raseljavanjem nehigijenskog naselja ispod Gazele je dobar rezultat, ali Grad je bio dužan da to uradi još pre dve godine. Dobro je da je to posle dve godine urađeno. To je prava istina – poručio je Mrkonjić Đilasu, takođe se obraćajući novinarima, i dodao da ne želi da vređa gradonačelnika, koga smatra svojim učenikom i graditeljskim naslednikom i ranije ga predložio za orden za doprinos u izgradnji obilaznice.

U kritike na račun Mrkonjića ovih dana se uključio i Milan Krkobabić, zamenik Dragana Đilasa, što je protumačeno kao znak spremnosti PUPS da se distancira od SPS i zvanično se prikloni DS, najvećoj stranci u široj koaliciji. Mlađi Krkobabić rekao je tada da ne može neko da ode u Guču i kaže da radovi počinju tada i tada, a da pre toga ne obavesti gradsku upravu o dinamici posla. Ministar infrastrukture je na ovo odgovorio u autorskom tekstu, ističući da je s Milanom Krkobabićem teško polemisati o stručnim stvarima, jer on o tome jednostavno ništa ne zna. „Nemam nameru da ga edukujem, ali Guča nije za potkusurivanje, za sprdnju, ona je za apsolutno poštovanje i zato kada je o Guči reč kapa dole“, poručio je inženjer Mrkonjić.

Varnice na relaciji Mrkonjić – Krkobabić nisu do sada bile jedine u savezu koji je na vlast došao okupljen oko partije Ivice Dačića. Podsetimo, nekoliko meseci po formiranju vlade Dragan Marković Palma zatražio je smenu ministra prosvete Žarka Obradovića i ministra energetike Petra Škundrića, obojice visokih funkcionera SPS, ali su nesuglasice veoma brzo izglađene. Slično se desilo i ovih dana, nakon usvajanja izmena Zakona o informisanju, kada je Marković tvrdio da su ga razočarali Krkobabićevi penzioneri i da je za njega PUPS sada isto što i Čankov LSV i Draškovićev SPO.

Dragan Marković Palma juče je, međutim, izjavio za Danas da nikakvih sukoba u koaliciji SPS-PUPS-JS nema, da ih neće ni biti i da savršeno funkcionišu. Slično tvrdi i Momo Čolaković, šef poslaničke grupe PUPS u republičkoj skupštini, koji kaže: „Mi smo čvrsti kao čelik, a to pokazuju i naši zajednički nastupi na lokalnim izborima u Vrbasu. To što između Mrkonjića i Milana Krkobabića povremeno sevaju varnice to je stoga što ta dva čoveka, koji su izvrsni stručnjaci i veliki radnici, žele vrhunske rezultate u svojim sektorima. Sve su to kreativni nesporazumi. Ubeđen sam da će njih dvojica sesti ovih dana i razjasniti sve nesporazume, baš kao što su to, nakon usvajanja izmena Zakona o informisanju, učinili Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma“.

Đorđe Milićević, portparol SPS, isključuje svaku mogućnost raspada koalicije i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. „Ne treba svaku izjavu medijima tumačiti kao krizu vladajuće koalicije. Ne možemo uvek svi misliti isto o svakom pitanju. U toj različitosti vidim snagu naše koalicije i Vlade. Pozitivno je što o određenim pitanjima imamo različite stavove, jer onda zajedno dođemo do najboljeg rešenja“, tvrdi Milićević, dodajući da će koalicija okupljena oko SPS i dalje složno nastupati na lokalnim izborima.

Iako tvrdi da nikakvi sukobi u vladajućoj koaliciji ne postoje, poslanik DS Srđan Milivojević kaže da bi republička vlada, a posebno Ministarstvo infrastrukture, moralo da stane iza projekata „takvog gradonačelnika kakav je Dragan Đilas, jer on odlično obavlja svoj posao“.

Da izbori nisu na vidiku za Danas tvrdi i politički analitičar Dejan Vuk Stanković. „Niko u ovom trenutku ekonomske krize i socijalnih tenzija ne želi vanredne izbore. Očigledno je da ne postoji potpuna harmonija i potpuna koordinacija u vladajućoj koaliciji oko svih važnih pitanja. To se povremeno vidi iz pojedinih impulsivnih izjava, ali to varničenje sigurno neće dovesti do dublje krize. Ono bi trebalo samo da podseti birače da narodni predstavnici misle na njih i na ono što su im obećali, ali i da se zatraži izgovor za neučinjeno“, ocenjuje Vuk Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari