Kremlj odbacio optužbe Velike Britanije o mešanju u prošlogodišnje izbore 1Dmitrij Peskov Foto: EPA

Kremlj je danas „kategorički“ odbacio optužbe o mešanju u britanske izbore 2019. godine i naveo da će te tvrdnje negativno uticati na odnose Rusije sa Velikom Britanijom.

„Dosledno, kategorički negiramo bilo kakvu moguću umešanost Ruske Federacije u mešanje u izbore bilo koje zemlje, uključujući Veliku Britaniju“, rekao je novinarima portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Britanska vlada optužila je juče ‘ruske aktere’ za umešanost u njene poslednje opšte izbore.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab naveo je u pisanoj izjavi članovima Odbora britanskog parlamenta za obaveštajne i bezbednosne poslove da je „gotovo izvesno“ da su neimenovani pojedinci „pokušali da se mešaju“ u izbore koji su održani u decembru 2019. godine objavljivanjem na internetu „nezakonito stečenih državnih dokumenata“.

On je takođe rekao da je u toku „kriminalistička istraga“ o tome kako su dokumenta dobijena.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je juče Rabovu izjavu kao „nejasnu i protivrečnu“ i pozvala Veliku Britaniju da „navedene činjenice“ potkrepi dokazima.

„S jedne strane nema dokaza, sa druge se spominju neke moguće recipročne mere“, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.

„To su stvari koje se međusobno isključuju“, navela je ona.

Peskov je danas rekao da će optužbe „negativno uticati na bilateralne odnose Rusije i Velike Britanije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari