Kristijan Helt: Koja je politička mudrost nepotvrđivanja kandidata Srpske liste 1Foto: Pixabay/Ronnyk

Nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt reagovao ja povodom odluke Centralne izborne komisije (CIK) Kosova da ne potvrdi kandidate Srpske liste na lokalnim izborima na severu Kosova, pitajući „kakva je politička mudrost“ takvog koraka.

Kako prenosi RTK, reakcija nemačkog ambasadora usledila je nakon odluke CIK da ne potvrdi kandidate Srpske liste za prevremene izbore u četiri opštine na severu Kosova.

„Bez mogućnosti da sudim o pravnim aspektima odluke u ovoj fazi, ipak se pitam kakva je politička mudrost takvog koraka? Kao da stvari nisu već bile dovoljno komplikovane. I zašto CIK nije još kompletirana?“, napisao je Helt na Tviteru.

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) nije potvrdila učešće Srpske liste na vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, objavili su ranije danas prištinski mediji.

Predstavnici pokreta Samoopredeljenje u CIK tvrde da neće glasati za potvrdu Srpske liste ukoliko se ta partija ne distancira od ostavki gradonačelnika Severne Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana u kojima se pominje „Kosovo i Metohija“.

Za potvrdu učešća Srpske liste na izborima su potrebni glasovi dve trećine članova CIK ili osam od devet aktuelnih članova. Tvrdi se da predsednik Kosova Hašim Tači nije predložio nove članove CIK, kojih ukupno treba da bude 11.

Inače, članovi izborne komisije iz Samoopredeljenja traže da se srpski kandidati Goran Rakić, Vučina Janković i Zoran Todić zamene zato što se kao predsednici severnih opština u ostavci ponovo kandiduju za iste pozicije i zato što se najavljuju njihove ponovne ostavke ako budu izabrani, javila je danas Radio-televizija Srbije iz Prištine.

„Insistiraćemo da se o kandidatima Spske liste izjasni Ustavni sud. Ne može neko da bude kandidat, a da o Kosovu govori kao delu Srbije. Nemamo ništa ni protiv srpskog naroda na Kosovu, ni protiv Srpske liste. Tražimo jedino da se Srpska lista ogradi od izjava svojih kandidata i da predloži nove“, rekao je Adnan Rustemi iz pokreta Samoopredeljenje.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da odluku CIK Kosova znači da su srpskom narodu ukinuta sva politička prava.

„Predstavnici fašističkog i šovinističkog pokreta Samoopredeljenje u prištinskoj Centralnoj izbornoj komisiji danas su uveli mere nacionalne segregacije, a Srbima je i formalno oduzet status slobodnih ljudskih bića na samoproglašenom Kosovu“, naveo je Đurić.

Vanredni izbori za predsednike četiri severne opštine zakazani su za 19. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari