Hajka na Bojana Krišta, direktora Aerodroma „Nikola Tesla“, pretvara se u hajku na stranku G17 plus. Direktor javnog preduzeća ne može da ugrozi odnose u vladajućoj koaliciji, ali to može učiniti nepostojanje principa, jer pravila moraju da važe za sve, a ne samo za jednog koalicionog partnera. Nismo zadovoljni saopštenjem Vlade da će preispitati rad javnih preduzeća.

Zato će ministri iz G17 u Vladi insistirati da se pod lupom nađe rad svih preduzeća i da se objave visine zarada direktora, predsednika i članova upravnih odbora, kao i sve ono što im je pripalo tokom 2008. godine, jer su direktori sada počeli da smanjuju plate. To ne sme da bude poslovna tajna. Ukoliko to ne bude urađeno, obratićemo se Vladi i Administrativnom odboru Skupštine Srbije – rekla je Suzana Grubješić, potpredsednica G17 plus, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Na pitanje novinara ko vodi hajku na G17 plus, ona je odgovorila da ne zna, ali da „svi čitamo novine i gledamo TV program“. Grubješićje rekla da je očigledno da je neko „doturao“ podatke onima koji su iznosili informacije o zaradama u javnim preduzećima, jer bilo koja politička stranka takvim saznanjima ne može da raspolaže.

– Vlada treba da saopšti te podatke – naglasila je Grubješić.

Prema njenim rečima, ova stranka neće postaviti „svog“ čoveka na čelo Aerodroma i od Vlade će zahtevati da se za novog direktora postavi osoba koja bude pobedila na javnom konkursu i koju budu izabrali nezavisni stručnjaci.

Grubješićje istakla da je bonus i sistem nagrađivanja neprimeren u javnim preduzećima i da direktori JP moraju da imaju plate u skladu s poslovanjem, a ne kao menadžeri.

– Dobar direktor treba da ima dobru platu, ali sve mora da bude jasno. Ne može se niska plata kompenzovati troškovima reprezentacije i službenih putovanja – navela je Grubješić.

Međutim, kako je naglasila, G17 nije sazvala konferenciju da bi branila Krišta, jer „nemamo šta da krijemo“.

– Bojan Krišto i oni koji su dobili bonuse vratili su novac. Mi tu priču želimo da završimo, ali znamo da nije kraj. Svaki deo poslovanja Krišta bio je pod lupom medija, zato priča na tome ne sme da se završi i sva preduzeća moraju da budu ispitana – rekla je Grubješić. Ona se zapitala da li je iko ikad video završni račun nekog preduzeća ili nalaz budžetske inspekcije.

Optužbe DSS-a

Na pitanje novinara da je DSS otvorila pitanje odgovornosti Mlađana Dinkića, lidera G17 plus i ministra ekonomije i regionalnog razvoja, u slučaju Bojana Krišta, Suzana Grubješićje rekla da u Upravnom odboru sede i predstavnici DSS-a i NS-a koji su odobrili poslovne planove JP Aerodrom „Nikola Tesla“.

Razrešenje

Vlada Srbije razrešila je na jučerašnjoj sednici Bojana Krišta dužnosti generalnog direktora JP Aerodrom „Nikola Tesla“, na sopstveni zahtev Krišta. Na konferenciji za novinare posle sednice, odgovarajući na pitanje da li je bilo reči o merama Vlade da se preispitaju visine zarada i drugih naknada i u ostalim javnim preduzećima, ministar za KiM Goran Bogdanovićje rekao da je Vlada donela zaključak da se javnim preduzećima uputi zahtev za preispitivanje zarada. Taj posao će zajedno obavljati predstavnici Vlade i javnih preduzeća, uz saradnju sa državnim revizorom, kazao je Bogdanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari