Kriterijumi koje zemlje moraju ispuniti da bi postale članice EU ostali su isti i u Ugovoru o reformama institucija EU, koji je prošle nedelje izglasan u Lisabonu, izjavila je Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.
Minić je agenciji Beta rekla da novinu predstavlja to što će sada od početka procedure prijema neke zemlje u taj proces biti uključeni i evropski parlament, ali i nacionalni parlament zemlje. „Nema nekih dramatičncih promena, ali se otvara prostor da se eventualno uslovi za pristupanje EU, koji se budu postavljali novim zemljama, mogu pooštravati i dopunjavati“, kazala je ona i dodala da se EU na taj način zaštitila i ostavila sebi manevarski prostor.
Evropski savet postaje institucija EU sa stalnim predsednikom, dopunjuju se pravila glasanja u savetu, uvodi se timsko predsedavanje – sada će po tri zemlje zajednički predsedavati po 18 meseci a menja se i broj komesara u Evropskoj komisiji, istakla je ona. Jelica Minić je kazala i da se uvode nove nadležnosti za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, daju se veće nadležnosti Evropskom sudu pravde, pojednostavljena je procedura izmene ugovora i uvedena odredba o istupanju iz EU.
Predviđeno je da se Ugovor iz Lisabona potpiše 13. decembra u glavnom gradu Portugala, nakon čega sledi ratifikacija u svim državama članicama, bilo u skupštinama ili na referendumu. Zemlje članice treba do juna 2009. da završe ratifikaciju Ugovora, što znači da će imati vremena da organizuju izbore za Evropski parlament po novim pravilima.