Kritike Dačiću od poslanika SNS 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Da odnosi između socijalista i naprednjaka nisu baš idilični, videlo se tokom rasprave o budžetu za narednu godinu. Kritike su upućene i potpredsedniku Narodne stranke Miroslavu Aleksiću.

Hvaleći ministra finansija Sinišu Malog , mladi poslanik Srpske napredne stranke Đorđe Dabić zamerio je lideru socijalista i predsedniku Skupštine Srbije da retko navraća u parlament.

“Hvala vam gospodine Mali , što ste već šesti ili sedmi put u Skupštini Srbije . Možda ste ovde prisustniji i od samog predsednika parlamenta“, rekao je Dabić , što je pomalo revolitiralo socijaliste.

Socijalistkija Snežana Paunović komentarišući mlađeg kolegu rekla je da ne veruje da je u spominjanju Ivice Dačića bilo zle namere, primećujući da je to možda učinjeno nesmotreno.

“Predsednik skupštine i kada ne sedi ovde ima druge obaveze, ali su i one vezane za rad parlamenta Srbije “, rekla je Paunović , napominjući da i ona sama ima reči hvale za ministra finansija, ali da se u parlamentu mora govoriti i činjenicama.

Uprkos tome što se socijalisti u ovom skupštinskom sazivu podosta trude da se pokažu kao lojan partner naprednjacima, ali pre svega predsedniku države Aleksandru Vučiću netrpeljivosti evidentno ima među njima.

Poveću dozu netrpeljivosti baš prema Dačiću pokazao je Milenko Jovanov, potpredsednik i poslanik SNS zbog načina na koji predsednik parlamenta izgovara njegovo prezime, a naprednjak Miloš Banđur smatra da je poslanik Dušan Bajatović privilegovan u parlamentu.

“Iako se Bajatović nije pojavljivao u skupštini , čak ni u vreme kada je biran njegov šef  za predsednika parlamenta, ponovo je predložen za člana delegacije u parlamentarnoj skupštini ODKB. “Ne znam zašto? Da li neko hoće da nametne utisak da Rusi ne mogu da žive bez Bajatovića ili da jednostavno, bilo šta što se tiče Rusije i odnosima sa Rusima, mora da ima komponentu koja se zove direktor Srbijagasa gospodin Bajatović. Nejasno mi je da neko ko nije aktivan biva i delegiran”, rekao je Banđur, dodajući da je to njegovo lično mišljenje.

Inače Dačić je juče uterivao u skupštinsku salu poslanike koji su u vreme rasprave sedeli u skupštinskom bifeu. Po povratku sa konferencije „Uticaj pandemije virusa kovid 19 na stanje ljudskih prava u Srbiji“ u Palati Srbija, predsednik parlamenta u skupštinskom bifeu, pre zvanične pauze u 14 sati ,zatekao je grupu poslanika kojima se obratio rečima: Šta radite vi ovde?

Nakon kraćeg razgovora sa njim oni su se vratili u salu.

Zbog kritike da je budžet za narednu godinu rasipnički i da se nastavlja sa nekontrlisanim zaduživanjem, Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke postao je tema naprednjačkih poslanika , pa je i on , poput Dragana Đilasa , zaradio epitet lopov i neznalica.

Naprednjakinja Dragana Barišić , gotovo čitav govor o amandmanima na Zakon o budžetu, posvetila je Aleksiću , koja je ocenila da je to čovek koji je upropastio opštinu Trstenik.

„On je prevarant u svakom smislu . Taj čovek je u vreme kada je bio predsednik opštine brinuo samo o svom budžetu, sebi je dao nadoknadu od 107 000 dinara , pa je po nalogu revizora morao to da smanji . Primao je nadoknade i kao član upravnog odbora Nacionalnog parka Kopaonik gde je primao 17 000 dinara . Izmislio je i direktorko mesto u javnom preduzeću Počekovina . Obezbedio je sebe, ali i tasta Ljubišu Kneževića i taštu i postavio ih na mesto predsednika upravnog i nadzornog odbora u Prvoj Petoletki“.

Dodala je da je on „čovek koji nema nikakvu podršku , jer je u Medveđi dobio 2 glasa, ne 2 odsto, već samo dva glasa . Za njega nisu glasali ni ljudi iz njegivog biračkog odbora”, navela je Barišić , dodajući da su građani pokazali da ne žele takve prevarante, poput Aleksića.

Oni su gubitnici , kako je rekla  i kao takvi otišli su na smetlište politike.

Mladi poslanik SNS Zoran Tomić zapitao je razlikuje li Miroslav Aleksić valute, jer meša evre, dolare i dinare, dok se naprednjakinja Ana Pešić zapitala zna li neko gde je Alesić završio Ekonomski fakutet .

“Činjenicu o toime gde je on završio fakultet nikada nismo uspeli da ustanovimo“ , rekla je Pešićeva i dodala da je njegov jedini uspeh što je uspeo da proda stranku Vuku Jeremiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari