Krlić: Čekam sugestije iz vrha vladajuće koalicije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Mandat poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljubu Šabiću istekao je krajem prošle godine, a Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije formalno još nije pokrenuo inicijativu za izbor novog poverenika.

„Kada mi iz vrha vladajuće koalicije, kojoj pripadam, kažu da su odrađene konsultacije i da može da se pokrene procedura oko izbora novog poverenika, ja ću to odmah uraditi. Za sada takva sugestija ne postoji“, kaže za Danas Mirko Krlić, predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, i dodaje da će sve poslaničke grupe dobiti priliku da predlože kandidate za poverenika, ali da ne zna ko je i gde je danas opozicija u parlamentu.

Sagovornik Danasa ističe da opozicije, zbog bojkota rada parlamenta, nema u skupštini. „Malo je čudna situacija i ne znam kome da uputim poziv da dostave ime kandidata, jer su jedne poslaničke grupe bile na zakletvi, druge su danas. Ukoliko bi Odbor, pored predloga vladajuće koalicije, dobio i predloge kandidata za poverenika radikala i poslaničke grupe LSV – LDP, mogli bismo legalno da predložimo kandidate za poverenika, ali ja bih voleo da sve poslaničke grupe učestvuju u izboru, jer su svi predstavnici naroda“, kaže Krlić.

Na pitanje u kom roku se može očekivati izbor novog poverenika Krlić kaže da mu se čini da je izbor poverenika postalo najznačajnije pitanje u zemlji, iako je politička situacija takva da su mnogi drugi problemi bitniji od ovog pitanja. Upitan da li se zapravo čeka da SNS pronađe adekvatnog Šabićevog zamenika, sagovornik Danasa podseća da je i prošli kandidat izašao iz političke stranke. „Ne znači da će vladajuća većina dati novog poverenika, pa setite se situacije oko Dragana Bujoševića“, zaključuje predsednik Odbora za kulturu.

Međutim, šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je nedavno da ta stranka ima nekoliko ozbiljnih kandidata za novog poverenika za informacije od javnog značaja. Istakao je i da će njihov predlog biti „sušta suprotnost“ bivšem povereniku koji je zapravo bio opozicioni političar „zamaskiran funkcijom“ poverenika.

Prema nezvaničnim informacijama kandidati za novog poverenika su Saša Gajin iz Centra za unapređenje pravnih studija, predavač na Union univerzitetu i član radne grupe za izradu Nacrta zakona o zaštiti podataka ličnosti, Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije, i Milan Milovanović, sudija Prekršajnog suda. Nijedan od ove trojice potencijalnih kandidata juče nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Reagujući na tvrdnje Krlića da ne zna od koga iz opozicije da traži da dostave ime kandidata za Šabićevog naslednika Vesna Marjanović, poslanica DS i članica Odbora za kulturu, kaže da je poslanik SNS svojom izjavom pokazao neznanje i prezir prema zakonima i Ustavu. „Rekla bih da je gospodin Krlić kao predsednik Odbora više bojkotovao Skupštinu nego poslanici opozicije. Celu prvu polovinu 2018. nije zakazao niti jednu sednicu i još uvek izbegava da ih zakaže kada je u pitanju izbor kandidata za važne funkcije. Probio je rok za pokretanje procedure za izbor Poverenika, dve godine mimo zakona se ne biraju tri člana REM-a. Ne usvajaju se izveštaji regulatornih i nezavisnih tela. Pozivam gospodina Krlića i poslanike vladajuće većine da prestanu da bojkotuju parlament i da se podsmevaju građanima, već da primenjuju Zakon i Ustav, a mi ćemo svoj deo posla obaviti neka ne brinu“ističe Marjanovićeva .

Ana Stevanović, samostalna poslanica i članica Odbora za kulturu, podseća da je Šabić ostavio izuzetan trag obavljajući funkciju poverenika i da se baš u svemu tome kriju i razlozi zbog kojih još nije pokrenuta procedura izbora novog poverenika. „Odugovlačenje predstavlja znak nepoštovanja vlasti prema građanima i dalje ispoljavanje svemoći koja služi da zaplaši i obeshrabri građane u potrazi za ostvarivanjem prava koja im pripadaju“ , ističe Stevanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari