Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije Kosova, u drugom krugu lokalnih kosovskih izbora, koje Priština prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti organizuje na celoj teritoriji Kosova i Metohije, glasalo je 40,33 odsto od 1.371.524 birača. Birani su gradonačelnici u 26 opština na KiM, od kojih jedan – u Zvečanu, na ponovljenom prvom krugu izbora na tri biračka mesta u ovom gradu. U vreme zaključenja ovog izdanja Danasa očekivali su se prvi preliminarni rezultati CIK.


Posle objavljivanja konačnih rezultata, novi gradonačelnici trebalo bi da u roku od 30 dana polože zakletvu pred pred odbornicima. Nenad Rikalo, član CIK, izjavio je za Danas da ne postoji zakonski rok za objavljivanje konačnih rezultata kosovskih lokalnih izbora. On kaže da bi oni mogli biti saopšteni tokom ove nedelje, ali da to nema nikakve veze s nastavkom briselskih pregovora premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija sa visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton, koji je planiran za 5. decembar.

Prva izborna pobeda, samo nekoliko minuta posle zatvaranja birališta, oglašena je u južnoj Mitrovici, gde je Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija saopštila da je pobedio njen kandidata Agim Bahtiri. U severnom delu grada pobedu u drugom krugu izbora sinoć je proglasio kandidat Građanske incijative „Srpska“ Krstimir Pantić. On je rekao da je osvijio 350 glasova više od svog konkurenta iz Građanske incijative „SDP“ Olivera Ivanovića i najavio da će Ivanoviću ponuditi formiranje većine u gradskoj skupštini. Prema Pantićevim rečima, „Srpska“ je pobedila i u ostalim većinski srpskim opštinama, osim u Štrpcu, čiji će gradonačelnik biti iz SLS.

– Pobedila je „Srpska“ i Vlada Srbije. Večeras imamo devet gradonačelnika koji podržavaju vladu i koji će u svom radu stalno ponavljati da ne priznaju nezavisno Kosovo, da su državljani Srbije, koji će u čitavom svetu imati otvorena vrata i moći da zastupaju interese građana koje predstavljaju – poručio je Pantić.

Oliver Ivanović izjavio je sinoć za naš list, da prema podacima „SDP“ Pantić ima predlonst od 274 glasa i da se čeka brojanje 500 uslovnih glasačkih listića. Ivanović kaže da će o eventualnim koalicijama razgovarati tek posle zvaničnih rezultata izbora, pod uslovom da „poziv dobije sa višeg nivoa u Beogradu i da se pregovara u paketu sa opštinama Leposavić i Zvečan“.

Kandidat Saveza kosovskih Srba za gradonačelnika Gračanice Bojan Stojanović čestitao je pobedu kandidatu „Srpske“ Branimiru Stojanoviću. U Prištini, gde je gradonačelnik biran između funkcionera Samoopredeljenja Špenda Ahmetija i predsednika DSK Ise Mustafe izlaznost je bila 42,25 odsto, a prema prvim preliminarnim podacima pobedio je Ahmeti. DPK je proglasila pobedu u Prizrenu, a u Đakovici Alijansa za novo Kosovo.

Prema podacima sa sajta CIK, najveća izlaznost zabeležena je u Partešu – 62,81 odsto, gde se gradonačelnik birao između kandidata „Srpska“ i SLS. Najmanja izlaznost bila je u severnom delu Kosovske Mitrovice 17,26 odsto, gde su se u izbornoj trci našliPantić i Ivanović.

Zbog optužbi na račun OEBS-a posle ponovljenog prvog kruga glasanja u tri biračka centra u severnom delu Kosovske Mitrovice, zvaničnici ove organizacije juče su odmah saopštili da je „namera da se glasovi broje na biračkim mestima, ali da o tome odlučuje CiK“. Bez ozbira na to Krstimir Pantić je najavio da „ovoga puta neće dozvoliti manipulacija i da će, ukoliko to bude potrebno, telima štititi glasačke kutije da se ne nose na prebrojavanje van Kosovske Mitrovice“. On je rekao da su na biračkim mestima zbog broja posmatrača „manipulacije i krađa glasova nemogući“, iako Oliver Ivanović upozorio da u gradu ima puno ljudi iz centralne Srbije, potencijalnih glasača. Pantić je kritikovao Ivanovića i zbog izjave da mu je sve jedno gde će se brojati glasovi.

Hašim Tači, posle glasanja u prištinskoj Osnovnoj školi „Faik Konica“ izjavio je da je siguran da će „izbori biti fer, slobodni i transparentni i da će poslati najbolju poruku za novo Kosovo, evropsko Kosovo, sigurniju i bolju budućnost građana Kosova“.

Zbog pokušaja opstrukcije izbornog procesa na Kosovu juče je uhapšeno šestoro ljudi, saopštili su Tužilaštvo Kosova i KPS. Fatmir Šeholi, politički analitičar i dopisnik Tanjuga, izjavio je da su mu nepoznta lica juče zapalila automobil „fijat punto“ ispred restorana „Etno selo“ u Gračanici. Izborni štab Srpske saopštio da je KPS juče „bez objašnjenja“ privela više aktivista i članova ove liste u opštinama južno od Ibra. Nosilac ove liste Vladeta Kostić izjavio je sinoć da su u selu Pasjane u opštini Parteš polomljene kutije na dva biračka mesta.

Ko se s kim sastao

Krstimir Pantić prozvao je juče Olivera Ivanovića da se veče uoči drugog kruga glasanja susreo s poslanikom D S S u Skupštini Srbije Markom Jakšićem i Dimitrijem Janićijevićem i sve ih unapred okrivio za eventualne incidente. Marko Jakšić i Oliver Ivanović tvrde za Danas da se nisu videli, čuli, a ni sastali nekoliko meseci. „Čak i da sam se sa Jakšićem sastao, sa kojim delim političko neslaganje, ali i respekt, to je manje diskvalifikujuće od Pantićevih sastanaka sa Andrijanom Hodžić, za šta ima očevidaca. Ona mu je pomogla i na ponovljenom glasanju 17. novembra“, kaže za Danas Oliver Ivanović. Pantić juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Krivične prijave za primopredaju opština

Pozivajući se na Ustav i zakone Srbije Privremena skupština AP KiM sinoć je saopštila da će „protiv svakog ko bude učestvovao u primopredaji opštinske vlasti u četiri opštine na severu „pobednicima“ na nelegalnim separatističkim „lokalnim izborima“ biti podneta krivična prijava za dela koja se mogu podvesti pod definiciju veleizdaje“. U saopštenu se upozorava da je reč o „krivičnim delima sa zaprećenim kaznama zatvora dugog trajanja i dugim rokovima zastarevanja krivičnog gonjenja, tako da će počinioci kad-tad krivično odgovarati za krivična dela usmerena protiv teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari