Pismo ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića upućeno svim ambasadorima i konzulima Srbije u kojem se izriču žestoke kritike na njihov rad nedvosmisleno pokazuje da će u najskorijem roku biti sprovedene krupne promene u srpskoj diplomatskoj mreži, saglasni su sagovornici Danasa, eksperti za spoljnu politiku.

Ipak, oni upozoravaju da postoji opasnost da će diplomate biti u najvećoj meri po birane „stranačkom ključu“, dok će „stručnost biti u drugom planu“. Podsetimo, naš list je juče ekskluzivno objavio izvode iz Mrkićevog pisma u kojem se ambasadori i konzulu kritikuju, između ostalog, i zbog otpora novoj vlasti u Beogradu.

Ognjen Pribićević, saradnik Instituta društvenih nauka i bivši ambasador u Nemačkoj, kaže za Danas da „svaka vlada ima pravo da u ključnim državama za ambasadore postavi ljude od poverenja, ali ukoliko su Mrkićevi navodi tačni, to pismo treba tumačiti i kao samokritiku, jer diplomate ne deluju samostalno od MSP u Beogradu“.

„Imajući u vidu činjenicu da šef srpske diplomatije deli packe diplomatama možemo da zaključimo da postoje krupni problemi u čitavom Ministarstvu, od ministra do poslednjeg radnika. Ključno pitanje glasi ko će doći na mesto ambasadora koji budu povučeni. Bojim se da će se u diplomatiji ispoljiti problem ograničenih ljudskih resursa koji je evidentan na svim nivoima vlasti, počev od opština“, komentariše Pribićević.

Dragomir Anđelković, istoričar i analitičar, ocenjuje za Danas da u diplomatskoj mreži Srbije „dominiraju kadrovi DS koji se ne ponašaju kao diplomate već kao nameštenici stranke, pa je logično što je Mrkić uputio te kritike“. „Nema ničeg neobičnog u zahtevu nove vlasti da diplomate isprate njene aktivnosti, ali druga strana medalje odnosi se na pitanje da li nama uopšte treba partijska diplomatija ili je neophodna puna profesionalizacija“, ukazuje Anđelković.

Prema mišljenju Seške Stanojlović, spoljnopolitičke novinarke, „očigledna je namera nove vlade da promeni kadrove u svim državnim institucijama i strukturama, ali nažalost, te promene su nagore, a ne nabolje“.

„Na najodgovornije funkcije postavljaju se ljudi koji nisu dorasli važnim zadacima. Na primer, umesto izuzetne ambasadorke Jelice Kurjak novi ambasador u Moskvi biće Slavenko Terzić, koji je diplomatski anonimus“, ocenjuje Stanojlovićeva za Danas.

Jelena Milić, predsednica Centra za evroatlantske studije, kaže za Danas da je Mrkićevo pismo „pre svega potvrda koliko je nova vlast raštimovana i klimava, što ne ostavlja dobar utisak u svetu“. „Ne postoji nacionalna strategija spoljne politike, a ciljevi i prioriteti se suviše često menjaju i neretko su u neskladu jedni s drugima, pa donekle mogu da razumem da naše diplomate rade u teškim uslovima i da ponekad nemaju adekvatne smernice. Ipak, ako se nova vlast ne sviđa našim diplomatskim predstavnicima, treba da se povuku, a ne da otaljavaju posao“, ističe Milićeva.

„Bez komentara“

U Ministarstvu spoljnih poslova Srbije nisu želeli da daju ikakav komentar na saznanja Danasa o pismu šefa diplomatije Ivana Mrkića. „Nemamo ništa protiv Danasa, već samo ne želimo da u medijima komentarišemo tu temu“, rekli su nam u Mrkićevom kabinetu povodom saznanja o njegovim kritikama na račun ambasadora zbog „nerada, ležernosti i otaljavanja posla“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari