Kuburović: Pismo u Brisel sledeće nedelje 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Pismo EK, u vezi sa njenim stavom da se slučajevi Kosova i Katalonije ne mogu porediti, još nije upućeno, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je dodala da je u tim koji ga piše uključeno više ministara, a predaće ga predsednica vlade Ana Brnabić sledeće nedelje prilikom boravka u Briselu.

„Određen je tim koji učestvuje u pisanju pisma, više ministara je uključeno u to. Pored toga što očekujemo da nam se da odgovor na ova pitanja, Srbija će izložiti i hronologiju dešavanja i postupka delovanja na KiM, tako da verujemo da će pismo biti potkrepljeno argumentima i činjenicama, na koje takođe zahtevamo da dobijemo argumentovane odgovore“, rekla je Kuburović za „Pink“.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije očekuje da dobije odgovore na pitanja, kako to da važe dvostruki aršini i standardi, zašto se ne priznaje integritet i suverenitet Republike Srbije, te kako može da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

Kuburović podseća da je na Kosovu, za razliku od Katalonije, gde je održan referendum i gde su se građani mogli da se izjasne da li žele da ostanu ili ne u okviru Španije, bila potpuno drugačija situacija i nezavisnost Kosova jednostrano proglasila tamošnja skupština.

Između ostalog ministarka se osvrnula i na saradnju Srbije sa Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu.

„Postoje slučajevi gde je Hag ostao nem na naše zahteve. Nadamo se da će Hag pažljivo da razmotriti mogućnost da se na predlog odbrane, uz garancije Vlade Srbije, Mladić pusti na privremeno lečenje“, rekla je Kuburović za Pink.

Ministarka je dodala i da je 12 srpskih državljana umrlo tokom izdržavanja kazne ili u toku postupka u Haškom tribunalu i da je ostalo otvoreno pitanje da li oni imaju adekvatno lečenje. 

Kuburović je govorila o primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, da je do sada razmotreno više od 9.000 slučajeva nasilja u porodici, a da su sudovi izrekli oko 4.000 mera za udaljavanje nasilnika iz kuće.

Ona je rekla da je koordinacija nadležih organa po pitanju nasilja u porodici poboljšana i da je potrebno da se ona poboljša i kada je reč o borbi protiv korupcije i dodala da je po tom pitanju potrebno formirati četiri posebna odeljenja koja se baƒve procesuiranjem „krivičnog dela sa kolektivnim elementom“. 

Ministarka je najavila i da će uskoro biti raspisan konkurs za zapošljavanje sudijskih pripravnika, jer oni zbog zabrane zapošljavanja nisu mogli da se zaposle u prethodne tri godine, pa su svi pripravnici koji su želeli da polažu pravosudni ispit u to vreme volontirali. 

Kada je reč o reformi sudstva, Kuburović je rekla da se skraćuje se vreme suđenja, da je Srbija napredovala po tom pitanju, ali da dužina postupka još nije na zadovoljavajućem nivou i da je potrebno smanjiti uticaj izvršne i zakonodavne vlsti na sudstvo i izbor sudija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari