Kuburović: Predlog za izmene Ustava 1Foto: FoNet / Nenad Đorđevic

Ministar pravde Nela Kuburović izjavila je danas da će Ministarstvo pravde do kraja godine izaći sa predlogom amandmana u pogledu promene Ustava, u oblasti pravosuđa i da će cilj tih promena biti jačanje nezavisnosti pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija, što je predviđeno i Akcionim planom za Poglavlje 23.

Kuburović je razgovarala sa članovima misije Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta, kojom predsedava Đerđ Šopflin, o daljem procesu evrointegracija Srbije, reformi pravosudnog sistema, kao i o ustavnim promenama.

Ona je ukazala da je u proteklom periodu Radna grupa u okviru Komisije za sprovođenje nacionalne strategije reforme pravosuđa sačinila analizu u kojoj su sagledani okviri promene Ustava u oblasti pravosuđa i da će ta analiza poslužiti za dalji rad, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Kuburović je istakla da će aktivno učešće u izradi predloga izmena Ustava u oblasti pravosuđa imati eksperti Venecijanske komisije, kao i da će mišljenje te institucije biti od velikog značaja za formiranje konačnog predloga.

Ona je naglasila da pitanje promene najvišeg pravnog akta zahteva širi politički konsenzus, a da konačno usvajanje izmena Ustava zavisi od odluke Narodne skupštine Srbije i građana na referendumu.

Istakla je i da je u cilju ispunjenja Akcionog plana za Poglavlje 23 u oblasti osnovnih ljudskih prava u novembru 2016. godine usvojen Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, čija primena počinje 1. juna, kao i da bi uskoro pred skupštinom Srbije trebalo da bude i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Predstavnici misije Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta istakli su da podržavaju Srbiju na njenom putu k Evropskoj uniji, pohvalili su reforme koje su do sa sprovedene i istakli da je put pridruživanja svake zemlj članice težak i zahteva puno rada, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari