Kuburović: Sa Bramercom nisam razgovarala o izručenju radikala 1Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas u Nišu da na sastanku sa glavnim tužiocem Mehanizma za krivične sudove u Hagu Seržom Bramercom nije razgovarala o izručenju Hagu članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića.

„Tema sastanka bilo je unapređenje regionalne saradnje, a ne izručenje jer to nije odluka Tužilaštva već nalog koji treba da dobijemo od strane suda“, izjavila je Kuburović.

Ona je kazala da Ministarstvo pravde još nije dobilo odluku o izručenju, tako da će se sačekati odluka kako bi se videlo šta u njoj piše, a na osnovu toga će Ministarstvo pravde postupiti u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Prema njenim rečima, poseta tužioca Bramerca našoj zemlji predstavlja uobičajnu posetu pred šestomesečni izveštaj koji se podnosi Savetu bezbednosti.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (Mehanizam) doneo je nedavno odluku da se članovima Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti i Petru Jojiću ne sudi u Srbiji, već da se uhapse i izruče u Hag.

Radeta i Jojić osumnjičeni su da su pretnjama i podmićivanjem uticali na svedoke optužbe u haškim procesima protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Radeta je izjavila da ona i njen stranački kolega Petar Jojić nemaju nameru da dobrovoljno odu u Hag.

Ona je podsetila na pravosnažno rešenje Višeg suda u Beogradu u kojem se navodi da nema pravnog osnova za njihovo izručivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari