Kuburović sa Fabricijem o budućoj saradnji ministarstva pravde i delegacije EU 1Foto: Ministarstvo pravde

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem, sa kojim je razgovarala o dosadašnjoj, kao i o budućoj saradnji Ministarstva pravde i Delegacije EU.

Kuburović je tokom sastanka ukazala da je Ministarstvo pravde izradilo konačni radni tekst nove Nacionalne strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024, u skladu sa daljim procesom pristupanja Srbije EU i jačanja pravne države, dostupnosti pravde i pravne sigurnosti, te ostvarivanja kvalitetnog i efikasnog zaštite prava i sloboda građana.

Ministarka Kuburović podsetila je da je na internet prezentaciji Ministarstva pravde objavljena konačna verzija radnog teksta Nacionalne strategije koja je usaglašena sa komentarima sa javne rasprave.

Ona je dodala da je prva verzija ovog strateškog dokumenta predstavljena krajem januara ove godine, od kada je tekao konsultativni proces i da su svi zainteresovani mogli da iznesu sugestije i komentare.

Kuburović je izrazila zadovoljstvo što je radna verzija ovog dokumenta postignuta konsenzusom svih članova i što je ceo proces bio transparentan i inkluzivan.

Ministarka Kuburović i ambasador Fabrici razgovarali su i o revidiranom Akcionom planu za Poglavlje 23, čija je radna verzija poslata evropskim institucijama na mišljenje.

Kuburović je rekla da očekuje da će iz Brisela uskoro doći komentari na taj dokument, kako bi se pokrenula javna rasprava i ovom značajnom dokumentu za pravni sistem Srbije.

Kuburović i Fabrici razgovarali su i o zakonima koji uskoro počinju da se primenjuju, o podzakonskim aktima, te o budućim aktivnostima Ministarstva pravde u okviru borbe protiv korupcije.

Ministarka Kuburović zahvalila se ambasadoru Fabriciju na podršci koju Delegacija EU pruža Ministarstvu pravde u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari