Kučan: Bregzitovci kao Srbi 1Foto: YouTube

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je da bi aktuelni problemi Evrope mogli dovesti do ekonomskog rata i postepenog raspada ujedinjene Evrope.

Za mentalitet zagovornika Bregzita rekao da je sličan stavu krajem 80.u Srbiji da „Srbija može bez Jugoslavije, ali Jugoslavija ne može bez Srbije“

Kučan je u intervjuu bečkom Standardu povukao nekoliko paralela između stanja u EU i stanja u bivšoj SFRJ neposredno pre raspada, ističući da su glavni problemi EU razlike u razvijenosti njenih članica i nedostatak solidarnosti.

On je istakao da su to pokazale grčka dužnička kriza i evropska migrantska kriza.

On je uporedio razliku u razvijenosti nekadašnjih jugoslovenskih zapadnih i istočnih republika i razlike koja u Evropskoj uniji danas postoji između skandinavskih zemalja i Nemačke, kao i ekonomsko najmanje razvijenih poput Bugarske s druge strane.

On je rekao da ne vidi načelnu neravnopravnost u današnjoj EU , ali vidi velike ekonomske razlike dok je u Jugoslaviji problem bio ravnopravnost i želja da se na račun drugih ostvari bolja pozicija.

„U Jugoslaviji se radilo upravo o tome. Nacionalizam se zasnivao na stvarnoj ekonomskoj i političkoj neravnopravnosti iako je bila proklamovana ravnopravnost“, rekao je Kučan.

On je kao glavnog krivca za rat istakao Slobodana Miloševića i bivšu JNA, koja se i politički smatrala „zaštitnikom integriteta“, mimo svoje ustavne uloge, mešajući se u političke događaje.

Kučan je delom okrivio i prvog hrvatskog predsednika Franju Tuđmana, zbog ideologije „krvi i tla“ i podele BiH.

Kučan veruje da bi radikalni nacionalizam koji je buknuo u Poljskoj, Mađarskoj i pojedinim baltičkim zemljama mogao stvoriti probleme i da Evropa svoj identitet ne može graditi samo na „antiputinovstvu“, već joj je potrebna reforma, nakon čega bi trebalo da postane socijalno prihvatljivija i solidarnija.

Odlazak Velike Britanije mogao bi ugroziti EU, ocenio je Kučan, ali isto tako veruje da ni njen izlazak ne bi predstavljao kraj sveta za integraciju.

„Uveren sam da je u svačijem interesu da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji“, rekao je Kučan pre objavljivanja rezultata britanskog referenduma.

On je, za mentalitet onih koji su zagovarali Bregzit, rekao da je njihov način razmišljanja sličan stavu u Srbiji krajem 80. godina prošlog stoleća.

„U Miloševićevo vreme moto im je bio – Srbija može bez Jugoslavije, ali Jugoslavija ne može bez Srbije“, rekao je Kučan i dodao da to vidi i u načinu razmišljanja onih koji su predložili da se u Velikoj Britaniji održi referendum o izlasku iz EU, prenosi Standard. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari