Kučan: Zapad požurio sa priznanjem Kosova 1Foto: YouTube

Bivši predsednik Slovenije Milan Kučan smatra da Zapad nastavlja da zatvara oči pred činjenicom da je Zapadni Balkan i dalje bure baruta.

“Insistiranjem na interesu kapitala, Evropa nažalost često zanemaruje etičke vrednosti koje čine temelj evropske ideje”, kazao je Kučan u intervjuu za podgoričku Pobjedu i naglasio kako “ima utisak da Brisel u dobroj meri ne poznaje prilike na Zapadnom Balkanu”.

“Zato se i stiče utisak da politika koju provodi nije uvek principijelna”, kaže Kučan i navodi da je, pored BiH, Kosovo danas glavna neuralgična tačka Balkana.

“Naravno, problem Balkana ostaje i Makedonija. Jedina zemlja koja je (ulaskom u NATO) za sada uspela da pobegne iz tog kotla je – Crna Gora”, rekao je prvi predsednik nezavisne Slovenije u intervjuu Pobjedi.

Ocenjujući da se današnja suzdržanost i podozrivost Zapada može svesti na poruku – nećemo nove problem, Kučan se pita šta takva politika donosi Bosni i Hercegovini, koja je, kako je rekao, u tom smislu “drastičan primer”.

Nekadašnji predsednik Slovenije misli da je odluka da Zapad prizna nezavisnost Kosova bila ishitrena.

“Kao da se nije vodilo računa o posledicama. Jer, reč je o sistemu vezanih posuda: ako se Kosovu prizna nezavisnost, to će izazvati frustraciju u Srbiji. Najzad, ne može neko dobiti sve, a drugi sve izgubiti. Moralo se naći neko win-win rešenje”.

Na pitanje Pobjede što bi po njegovom mišljenju bilo win-win rješenje, Kučana kaže da se u tom slučaju očito bežalo se od podele.

“Ne mislim ni da bi podela bila rešenje; samo kažem da su postojale opcije o kojima se nije diskutiralo. Nema sumnje da je nezavisnost Kosova otvorila pitanje nove konfiguracije Blakana: imate dve zemlje koje se graniče jedna sa drugom, u kojima živi isti narod koji govori istim jezikom.

Šef slovenačke države misli da Zapad greši kada Srbiju proglašava “faktorom mira i stabilnosti na Balkanu”.

“Podilazeći Slobodanu Miloševiću, Zapad je Srbiju i devedeseti shvatao kao faktora stabilnosti Balkana. I, šta se dogodilo? Možda je došlo vreme da međunarodna zajednica konačno savlada lekciju iz nedavne prošlosti jugoslavenskih naroda i da shvati da na jugoistoku Evrope ni jedna država sama ne može biti faktor stabilnosti. Nekada je ta titula dodeljivana Hrvatskoj, danas Srbiji. Što smo nakon toga dobili? Dva regionalna hegemona koja se takmiče ko je jači. Umesto praznog podilaženja, EU bi se, ponavljam, na ovom prostoru morala mnogo više i mnogo ozbiljnije angažirati”, navodi Kučan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari