Kurc: Angažman SAD u dijalogu Kosova i Srbije pozitivan 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrijski kancelar Sebastian Kurc izjavio je da je angažman SAD u procesu dijaloga Srbije i Kosova pozitivan kao način da se reši sukob koji obe strane toliko dugo drži kao taoce, prenosi RTK.

„Ipak, to u potpunosti zavisi od dve strane u dijalogu. Nadam se da će dalji napredak biti postignut u narednim mesecima“, rekao je Kurc u intervjuu za Telegraf.

Kako je preneo Kosovo onlajn, Kurc je takođe pohvalio izaslanika EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, rekavši da je reč o izvanrednom diplomati, koji ima podršku Austrije.

„Kao što vidite, svi se slažemo. Specijalni predstavnik EU Lajčak uživa našu punu podršku. Poznajem ga još od vremena kada sam bio ministar spoljnih poslova. Lajčak je diplomata sa izuzetnim iskustvom“, rekao je Kurc.

Upitan za predlog koji uključuje promenu granica, austrijski kancelar izmedju ostalog je rekao da ono oko čega se dve strane slože, ne treba ometati.

„Naš pristup je uvek bio pragmatičan. Ako se obe strane slože, mi ne možemo biti ti koji će ih sprečiti da sednu za sto i pokrenu sva pitanja koja smatraju važnim. Moramo učiniti sve što je moguće, kako bismo olakšali sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine, koji bi imao pozitivan uticaj na region u celini“ rekao je Kurc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari