Kurc: Rešenje za KiM samo uz velike sile 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da svako rešenje kosovskog problema morati dobiti podršku velikih sila, pogotovo stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a neophodna je i tesna saradnja sa SAD kako bi se ostvario napredak po tom pitanju.

Kurc je u itervjuu za magazin Kord rekao da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji, ali je istakao da građani Srbije moraju da budu svesni da bez sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće biti moguće priključenje Uniji.

Na pitanje slaže li se sa mišljenjima da na zapadnom Balkanu nestabilnosti nadmašuju razvojne mogućnosti, Kurc je rekao da priključenje Evropskoj uniji garantuje stabilnost svima u regionu. Mislim da postoje velike mogućnosti za razvoj i zbog toga je Austrija sa 2,3 uložene milijarde evra jedan od najvećih investitora u Srbiji, rekao je Kurc, dodavši da stabilnost nije data i zahteva političku hrabrost za rešavanje bilateralnih sporova.

On je naglasio da Austrija na političkom nivou snažno podržava evropski put Srbije i čitavog regiona, ali je upozorio da to zahteva brojne reforme, a neke od njih Srbija je, pod vođstvom Alekasandra Vučića, već sprovela. Govoreći o mogućim rešenjima kosovskog problema, Kurc je komentarisao i svoj stav da bi bila prihvatljiva podela Kosova, iako su Evropska unija, a posebno Nemačka, izričito protiv toga.

Javno sam rekao da ćemo podržati sve što dve strane usaglase, ali i da se podrazumeva da konačno rešenje mora da doprinese većoj stabilonosti, a ne da stvori dodatnu nestabilnost. Uveren sam da je to moguće postići, kazao je Kurc.

Austrijski kancelar nije se složio sa tvrdnjama da je proširenje Evropske unije privremeno skinuto sa agende zbog unutrašnjih problema Evropske unije.

Nisam siguran šta je uopšte moglo da vas navede na takav zaključak, jer je upravo suprotno od toga. Tokom bugarskog i austrijskog predsedavanja Unijom 2018. godine proces proširenja stavljen na vrh agende, a to je jasno potvrđeno i na samitu EU u Sofiji, istakao je Kurc.

Na pitanje da li su nesuglasice između njega i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića uticale na bilateralne odnose, Kurc je rekao da su oni odlični i da obe zemlje imaju interes da tako ostane.

Redovno se satajem sa predsednikom Vučićem i mojom koleginicom, premijerkom Anom Brnabić, i imamo odlične lične odnose, a Dačića poznajem dugo vremena i nedavno smo se videli u Beču, kazao je Kurc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari