Kurc: EU biće kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice 1(arhiva) Foto: EPA CHRISTIAN BRUNA

Evropska unija biće kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice Unije, poručio je u Budvi, savezni kancelar Austrije Sebastijan Kurc.

Kurc je u Budvi, na konferencija o ekonomiji „Montenegro 2018″, koju organizuje Privredna komora (PKCG), poručio da integracija funkcioniše jedino uz saradnju u politici i ekonomiji, prenosi RTCG.

On je naveo da EU ima jasnu viziju mira i blagostanja na evropskom kontinentu.Stabilnost i sigurnost dugoročno za region i EU mogu biti obezbeđeni samo ako ovaj region bude deo EU”, poručio je Kurc i dodao da to nisu snovi, već je region na dobrom putu. Istakao je i da je migrantska kriza pokazala da je region odlučujući za čitavu EU.

Interes EU je da ovaj region postane deo EU”, poručio je Kurc i dodao da se ušlo u novu dinamiku u proširenju.

EU prespektiva Zapadnog Balkan izgleda bolje nego ikad, izjavio je Kurc i dodao da Crna Gora i Srbija ostvaraju dobar napredak. Prema njegovim rečima, države regiona na dobrom su putu ka EU obe strane moraju da daju doprinos, a na Zapadnom Balkanu su odlučujeće reforme koje sprovode države. Otvarajući skup predsednik PKCG Vlastimir Golubović je ocenio da Zapadni Balkan pripada Evropi ne samo geografski, nego i ekonomski i kulturno. O glavnoj temi skupa “Balkan i Evropska unija petogodišnji ciklus Berlinskog procesa”, koja treba da pruži odgovore važne za ekonomsku budućnost regiona, govoriće premijer Duško Marković, Edi Rama, Ramuš Haradinaj, Vjekoslav Bevanda, Kočo Anđušev i Rasim Ljajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari