Kurije de Balkan: Humanitarna katastrofa na severu KiM u režiji Beograda i Prištine 1Foto: Beta/European Council/Zucchi Enzo

U obruču između Beograda i Prištine, stanovnici severnog dela Kosovske Mitrovice još jednom plaćaju cenu za manipulacije lidera Srbije i Kosova, a ovog puta izgovor su nametnute takse srpskim proizvodima, prenosi danas francuski portal Kurije de Balkan (Le Courrier des Balkans).

U opširnoj reportaži pod naslovom „Sever Kosova: Režirana ‘humanitarna katastrofa'“, portal prenosi kako su rafovi u gradu prazni, a ipak ništa ne nedostaje, dovoljno je preći most i otići u albansku zonu.

„Pre nekoliko nedelja, uprkos taksama na srpske proizvode koje je uvela vlada u Prištini, roba je dolazila malim kombijima kroz ‘alternativne’ puteve“, izjavila je Ksenija Božović, funkcionerka Građanske inicijative Srbija, demokratija i pravda, i bliska saradnica ubijenog Olivera Ivanovića.

Međutim, prema njenim rečima, već tri nedelje, carina i kosovska policija ne dozvoljavaju više da išta prođe. „Pre desetak dana je došlo do sukoba između policije i jednog trgovca, jer je trgovac utovarivao srpsku robu iz svog skladišta u svoj kombi. Policija je to htela da zapleni ali su susedi priskočili u pomoć“, ispričao je jedan trgovac.

Premijer Ramuš Haradinaj, tvrdoglav i ne želeći da povuče porez koji je nametnuo, pokušava već nekoliko meseci da proširi „svoju kontrolu“ na sever Kosova kako bi ugrozio bilo kakav dogovor o podeli terotorije koji su pominjali predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, naveo je portal.

Taj pokušaj Haradinaja svedoči se „spektakularnom racijom policije u potrazi za švercerima. Granica sa Albanijom je puna švercera, a ipak niko nije uhapšen. To je bio samo izgovor, a cilj je bio da u to bude uključen severni deo Kosova“, rekao je portalu neimenovani diplomata.

Vučić kao odgovor je režirao „humanitarnu katastrofu“, obećavajući da neće dozvoliti da njegov narod umre od gladi. Mediji i tabloidi u službi srpskih vlasti samo o tome pričaju, naveo je francuski portal.

Najavljena „humanitarna katastrofa“ priprema se u nekoliko delova, najpre pod pokroviteljstvom Srpske liste, koja je predstavnik Srpske napredne stranke (SNS) predsednika Vučića na Kosovu.

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosova i Metohije Radoš Petrović organizovao je sastanak sa preduzetnicima i trgovicima. Naloženo je da 1. i 2. jula budu zatvorene prodavnice u znak protesta zbog uvedenih carina, dodao je portal.

„Iako ne prodajem robu, rečeno mi je da je bolje da radnja bude zatvorena“, rekao je vlasnik jednog frizerskog salona. Paralelno s tim, u celom gradu delio se letak na kojem se traži da se ne kupuje roba u južnom albanskom delu Mitrovice, a skladišta zalihe sa sprskom robom su zatvorena. Sve to u ime nacionalnog interesa i jedinstva, naveo je francuski portal.

Kurije de Balkan dodaje da je iznad svega na delu terorisanje stanovnika. Pošto nemaju problema da idu u južni deo Mitrovice, neki Srbi su otišli da kupe robu koja nedostaje. Prema obaveštenim izvorima, jednom trgovcu je zbog toga razbijen automobil, a dve žene su zaradile šamare i prevrnute torbe sa namirnicama. Ksenija Božović je rekla da su to učinile pristalice SNS-a koje „seju strah“, dodao je portal.

Premda je strategija Haradinaja manje više jasna, strategija srpskog predsednika ostaje nejasna. Da li je to pokušaj da se sprskoj javnosti pokaže da je jedino rešenje odvajanje od Albanaca, podela teritorije ili priznavanje nezavisnosti, zapitao se portal.

U svakom slučaju, Srbe na Kosovu ne bi iznenadilo da vide Vučića kako im deli brašno, šećer i mleko kao veliki spasilac, sve to u pratnji vojske medija u njegovoj službi. Naravno bez objašnjenja zašto ne mogu da idu u južni deo grada i obave kupovinu.

Srbi na Kosovu takođe dobro znaju da im Haradinaj neće nikad objasniti zašto toliko želi putem takse da ih spreči da kupuju srpsku robu na koju su navikli. Građani se nalaze između dve vatre, zaključio je francuski portal Kurije de Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari