Kurti formira vladu sa nesrpskim manjinama 1Foto: Armend NIMANI / AFP

Prema konačnim rezultatima koje je Centralna izborna komisija Kosova objavila četvrtog marta, pokret Samoopredeljenje koga predvodi Aljbin Kurti na vanrednim parlamentarnim izborima osvojio je 58 od 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini.

Milica Andrić Rakić, projektna menadžerka organizacije Nova društvena inicijativa iz Kosovske Mitrovice, objašnjava da Kurti već ima 58 od 61 glasa koji mu je potreban, te da će sasvim sigurno imati podršku od predstavnika nesrpskih manjinskih zajednica. Prema njenim rečima, to znači da neće morati da ulazi u koalicije sa većim albanskim partijama i da će moći i samo sa manjinama da oformi vladu.

– Imaće mnogo veću autonomnost u toj vladi, za razliku od one koju je imao sa Demokratskim savezom Kosova, kad je manje-više tu moralo da se pothrani više koalicionih partnera. Sada će Samoopredeljenje i Vjosa Osmani biti sami odgovorni za sastav vlade, što je, ja verujem, njima idealna pozicija. Ali, isto tako znači da će imati mnogo veću odgovornost – navodi Andić Rakić.

Ona podseća da jedno vreme nije bilo baš najjasnije da li će Kurti i Osmani uspeti da osiguraju kvorum za izbor Osmani za predsednicu. Andrić Rakić obrazlaže da je za kvorum potrebno da osamdeset poslanika bude prisutno, a da 61 glasa za njen izbor.

– Međutim, imajući u vidu istorijski rezultat Vjose Osmani, koja je od najglasanije žene, političarke na Kosovu, postala najglasanija osoba na Kosovu ikada, mislim da sada više nema opasnosti od toga da će možda neke opozicione partije da namerno bojkotuju izbor i da time prosto spreče osiguravanje kvoruma za izbor Osmani. Njen rezultat je zaista toliko dobar i jak da će biti veoma loše za bilo koju partiju da ignoriše taj uspeh koji je ona ostvarila i da bojkotuje tu sednicu – kaže Andrić Rakić.

Ona veruje da je sasvim izvesno da će vlada uspeti da dobije podršku za izbor Vjose Osmani za predsednicu.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, upitan da li to što Srpska lista neće učestvovati u vladi smanjuje manevarski prostor ili uticaj Beograda, kaže da su se i ranije koalicije obezbeđivale na taj način da im većina nije zavisila od Srpske liste.

– Ali, oni imaju obavezu po ustavu da predstavnici Srba imaju mesta u vladi. E sad, to je Kurti prošli put tumačio da piše da to ne mora biti Srpska lista, pošto ona ne obezbeđuje većinu u parlamentu. Nisam ja ni očekivao da će ovaj put Kurti dozvoliti sebi da zavisi od Srpske liste. Tim pre što se i moglo očekivati i čak su neke prognoze bile da će on imati toliku većinu da i sam može formirati vladu. Ali dobro, to je tu negde blizu, tako da je on brzo i lako namakao većinu sa nesrpskim manjinama. To je na neki način bilo za očekivati – smatra Popov.

Prema njegovoj oceni, Aljbin Kurti sada ima komotniju pregovaračku varijantu, kao i u svakom pogledu. Popovu se čini da je Kurti sada naučio neke stvari.

– On je krenuo onako silovito prošli put, obećavajući štošta i kruto se držeći oko pregovora. Mislim da je shvatio realnost, da će ipak na nekim stvarima morati daleko fleksibilnije da se ponaša, pre svega kada je reč o pregovorima. To smo već videli, kako je posle poruka iz Vašingtona i Brisela odjednom pomerio prioritete kada je reč o pregovorima – zaključuje Popov.

Podsetimo, vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 14. februara.

Manjinske nesrpske zajednice se žale na rezultate izbora

Predstavnici manjinskih nesrpskih zajednica na Kosovu uložili su žalbu na konačne rezultate izbora koje je 4. marta objavila Centralna izborna komisija Kosova, jer veruju da su Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romska inicijativa ušli u Skupštinu Kosova zahvaljujući Srpskoj listi, objavio je na svom sajtu Radio Slobodna Evropa.

Kancelarija za KiM: Obijene dve pravoslavne crkve

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je u subotu da su na Kosovu u razmaku od nekoliko sati obijene dve pravoslavne crkve južno od Ibra i da međunarodna zajednica mora da reaguje i pruži bezbednost svima, posebno Srbima koji se na Kosovu suočavaju sa pretnjama i napadima, prenela je agencija Beta.

Kancelarija je saopštila da su nepoznati počinioci opljačkali Crkvu Svete Trojice u Partešu i iz nje odneli novac iz blagajne i vrednu vezenu plaštanicu, i da je to drugi slučaj da je obijena neka crkva na toj teritoriji, nakon što je nekoliko sati ranije otkriveno da je obijena Crkva Svetog Petra i Pavla u Klokotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari