Kurti i lideri opozicije: SAD nezamenljivi saveznik i partner Kosova 1Foto: EPA-EFE/ KENZO TRIBOUILLARD

Premijer Kosova Aljbin Kurti čestitao je američkom narodu Dan nezavisnosti i istakao da je to „praznik partnera i nezamenljivog saveznika u dostignućima Kosova“.

„Najplemenitije ideje i ideali, vera u slobodu, jednakost i individualna prava, uključujući pravo svake osobe da traži sreću – koje potiču iz američke Deklaracije o nezavisnosti, i dalje nadahnjuju ljude i pojedince širom sveta. Na ovaj dan nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, država Kosovo se pridružuje proslavi naroda i institucija Sjedinjenih Država“, napisao je Kurti na svom fejsbuk profilu.

U čestitki lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ljumira Abdidžikua se kaže da je Dan nezavisnosti SAD „izuzetno važan dogadjaj u borbi američkog naroda za postizanje ciljeva i ideala slobode i nezavisnosti“.

Dodao je da od tada Sjedinjene države „nose zastavu slobode i demokratije u svetskoj politici“ i da su za Kosovo „bile i jesu vitalni saveznik u postojanju Kosova kao nacije i države“.

„U najvažnijim trenucima kada su se naši ljudi suočavali sa životom ili smrću, Sjedinjene Države su delovale u odbrani ideala slobode i oslobodjenja, ideala i cilja koji su očevi osnivači (SAD) ugradili u samu svoju genezu. Kosovo je tokom svog putovanja do danas sve postiglo zahvaljujući bezrezervnoj podršci Sjedinjenih Država, prvo u borbi za slobodu, a zatim u proglašenju nezavisnosti i od tada u jačanju medjunarodnog subjektiviteta“, rekao je Abdidžiku.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je na fejsbuku napisao da 4. jul „prenosi poruku visokih ideala i univerzalnih vrednosti demokratije“.

„Kosovo će uvek biti uz Ameriku, što je primer koji ponosno sledimo“, napisao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari