Kurti nudi 14 umesto 12 resora 1Kurti Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Potpredsednik Pokreta Samoopredeljenje Besnik Bisljimi objavio je najnoviju ponudu koju je ta stranka uputila Demokratskom savezu Kosova (DSK) za formiranje vlade koja, između ostalog, podrazumeva povećanje broja ministarstava sa 12 na 14 resora.

Bisljimi je, kako prenosi portal Kosovo onlajn, rekao da je ponuda poslata sinoć predsedniku DSK Isi Mustafi i navodi da Samoopredeljenje smatra da je napravljen veoma veliki kompromis, jer će spremnost da se poveća broj ministarstava izložiti Samoopredeljenje nezadovoljstvu javnosti jer su odustali od predizbornog obećanja da neće imati više od 12 ministarstava.

„S obzirom na to da se zemlja nalazi na raskršću od vitalnog značaja koje će snažno odrediti perspektivu i orijentaciju zemlje ka odlučnim promenama ka boljem ili daljem uranjanju u kriminal, korupciju i bedu, vrlo je važno da odluka, odnosno preporuka članova Glavnog odbora DSK, bude tačan odraz njihovih očekivanja i uverenja“, rekao je Besljimi.

On je objavio i pismo predsednika Samoopredeljenja, Aljbina Kurtija upućeno Isi Mustafi. Prvi predlog je da se broj ministarstava poveća sa 12 na 14, po kome će Samoopredeljenje imati pet ministarstava, a DSK šest.

Dodatno ministarstvo za DSK biće jedno od najvažnijih, koje je po dosadašnjim predlozima pripadalo Samoopredeljenju. Tri ministarstva pripašće manjinama. Prvi potpredsednik vlade pripada DSK, a drugi Samoopredeljenju. Drugo, predviđeno je da se Ministarstvo kulture, omladine i sporta podeli tako da se kultura i mladi pridruže Ministarstvu prosvete a sport se objedinjuje sa Ministarstvom zdravlja. Ministarstvo samouprave i Ministarstvo regionalnog razvoja su dva od tri ministarstva koja su data manjinama. Treće ministarstvo je Ministarstvo zajednica.

„Nadam se da ćete prihvatiti naš predlog i bez odlaganja da formiramo vladu i sprovedemo usaglašeni vladin program“, rekao je Kurti, prenoi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari