Kurti: Tači je ceremonijalna figura, odbijanje testova iz Srbije bilo bi neracionalno 1Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Premijer Kosova u ostavci Aljbin Kurti izjavio je danas da je predsednik Kosova Hašim Tači prema Ustavu Kosova „ceremonijalna ličnost i državni beležnik“.

Kurti je na konferenciji za novinare na pitanje da prokomentariše izjave predsednika Kosova da će ove nedelje preduzeti mere za formiranje nove Vlade Kosova, rekao da predsednik ima pretenzija da formira i vodi političku volju na Kosovu.

„Ja sam premijer na dužnosti, ali država ima predsednika van dužnosti sa ovom namerom da formira i vodi političku volju na Kosovu. Predsednik je ceremonijalna figura, hajde da kažemo državni beležnik, koji nije ni jedan od stubova vlasti. Jasno je da on nije zadovoljan ovlašćenjima koje ima, međutim takve su one prema Ustavu i o tome je trebao da razmisli. Mi smo sa svim kapacitetima u borbi za prevenciju širenja korona virusa i u tome nema oklevanja“, kazao je Kurti.

Kurti je, odgovarajući na pitanje o jučerašnjim zahtevima specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela, rekao da kada predsednik zemlje zahteva ukidanje reciprociteta u odnosima sa Srbijom, onda nije čudno da to traže i ambasadori.

Govoreći o testovima za korona virus koji su iz Srbije dostavljeni Kosovu, Kurti je rekao da je kojim slučajem Kosovo odbilo da primi testove onda bi bilo optuženo za neracionalno ponašanje i politizaciju gesta koji nije takav.

„Hiljadu testova iz Srbije su gest Srbije koji ne treba iskoristiti. Ne verujem da je ovim Srbija promenila imidž, ako je to uradila onda je to uradila sporazumima sa političkim ličnostima na Kosovu. Mi smo pokazali da ne pravimo razliku među našim građanima“, kazao je Kurti i dodao da ako ne bi primili testove možda hiljadu Srba ne bi imalo mogućnost da se testira.

Kurti je odbio da odgovori na pitanje da li će u slučaju izbora nove Vlade Kosova dužnost predati na demokratski način ističući da se radi o hipotetičkom pitanju.

Kurti: Testiranje nije zamena prevenciji širenja korona virusa

Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas da zahtevi za više testiranja nisu zamena za prevenciju širenja korona virusa na Kosovu.

„Mi smo preduzeli mere jer su neophodne za predupređenje širenja COVID 19 i novi slučajevi koji budu danas objavljeni su stari dve nedelje. Ja želim da kažem da testiranje nije zamena za prevenciju, prevencija nema alternative. Sa jedne strane imamo ljude sa korona virusom koji nemaju simptome, sa druge strane imamo ljude koji imaju lake simptome i na testiranju su negativni, iako imaju virus“, kazao je Kurti.

Pošto se radi o nepoznatom virusu za koji ne postoji vakcina, Kurti kaže da je jedino rešenje i spas prevencija.

„Ja vas sve pozivam da ne skrenete pažnju sa prevencije, jer je prevencija odlučujuća. Ideja da se prevencija može zameniti testiranjem utiče na stvaranje relaksacije i ne pomaže, naprotiv“, kazao je kosovski premijer.

Ministarstvo zdravlja zajedno sa Nacionalnim institutom javnog zdravstva će do 4 maja oceniti ostaju li na snazi sadašnje mere ograničenja kretanja ili će doneti nove mere, kazao je Kurti.

„Mi ne donosimo političke odluke, niti kao Vlada niti kao Ministarstvo zdravlja bez naučnih preporuka. U situaciji smo kada naše odluke treba da se vode više naukom nego li demokratijom, kako smo se do sada naučili“, kazao je on.

Ponovio je stav da su vanredni parlamentarni izbori nakon pandemije jedino zakonsko i ustavno rešenje za krizu i održavanje nakon izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi.

„Rušenje je demokratije pristup kojim želiš da rušiš vladu bez spremnosti za nove izbore. To je manipulativan i otuđujući pristup“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari