Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je juče u Bukureštu sa šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom o procesu rešavanja kosovskog pitanja, kao i o evropskim integracijama Srbije i Zapadnog Balkana.
– Složili smo se da je apsolutno neophodno da Evropa podrži pregovarački proces kojim rukovodi pregovaračka trojka i da bi bilo idealno da taj proces rezultira kompromisnim rešenjem, odnosno rešenjem prihvatljivim za sve strane, rešenjem koje bi donelo mir i stabilnost na Balkanu, a to je apsolutni preduslov za evropske integracije Zapadnog Balkana – rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je juče u Bukureštu sa šefom francuske diplomatije Bernarom Kušnerom o procesu rešavanja kosovskog pitanja, kao i o evropskim integracijama Srbije i Zapadnog Balkana.
– Složili smo se da je apsolutno neophodno da Evropa podrži pregovarački proces kojim rukovodi pregovaračka trojka i da bi bilo idealno da taj proces rezultira kompromisnim rešenjem, odnosno rešenjem prihvatljivim za sve strane, rešenjem koje bi donelo mir i stabilnost na Balkanu, a to je apsolutni preduslov za evropske integracije Zapadnog Balkana – rekao je Jeremić. Šef srpske diplomatije je za Betu rekao da je s francuskim kolegom razgovarao i o evropskim integracijama Srbije i Zapadnog Balkana uopšte.
– Mi imamo jaku podršku Francuske na našem evropskom putu – rekao je Jeremić i dodao da se ne mogu sve zemlje aspiranti za učlanjenje u EU „pohvaliti tako jakom podrškom“.
– Francuska je jedna od ključnih zemalja EU i Beograd mora imati najbliže moguće odnose i najbolji mogući diplomatski kontakt. I zbog toga sam izuzetno zadovoljan ovako otvorenim i sadržajnim razgovorom koji sam danas imao sa svojim francuskim kolegom – rekao je Jeremić. Francuska će, prema njegovim rečima, biti predsedavajuća EU u drugoj polovini naredne godine, u vrlo važnom trenutku za Srbiju koja namerava da tada postane kandidat za članstvo u Uniji.

Ćorijanu: Rumuniji stalo do sudbine Kosova

Ministar spoljnih poslova Rumunije Adrian Ćorijanu poručio je juče u Bukureštu da NATO „nije usmeren“ protiv Srbije. „Unutar NATO postoje države, a Rumunija je dokaz za to, koje Srbiju doživljavaju kao prijatelja“, rekao je Ćorijanu posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Prema njegovim rečima stav Rumunije o rešavanju statusa Kosova približava se stavu „naših prijatelja i suseda Srba“. „Još jednom ističem da stanovništvo Srbije treba da bude uvereno da postoje prijatelji kojima nije svejedno kako će se rešiti pitanje statusa Kosova“, poručio je Ćorijanu. Zahvalivši se rumunskom ministru na podršci koju Bukurešt pruža Beogradu za rešavanje statusa Kosova, Vuk Jeremić je rekao da je „Rumunija najveća članica EU i NATO na Balkanu i podrška Rumunije u tim važnim institucijama odbranu naših stavova čini još prodornijom“. Rumunija je, dodao je šef srpske diplomatije, dobar sused i važan ekonomski partner Srbije, ali i važan saveznik u Briselu koji podržava evroatlantske integracije Srbije. Ćorijanu i Jeremić su juče potpisali Konvenciju između Vlada Srbije i Rumunije o obnavljanju, obeležavanju i održavanju granične linije i graničnih oznaka između dve zemlje.

– Jedinstvo Evrope važnije je od sudbine Kosova, rekao je juče u Bukureštu ministar spoljnih poslova Francuske posle razgovora sa šefom rumunske diplomatije Adrianom Ćorijanuom.

Prezentacioni dokument

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić predstaviće danas Savetu organizacije NATO u Briselu Prezentacioni dokument o osnovnim ciljevima Srbije u programu Partnerstvo za mir (PZM). Prezentacioni dokument, koji treba da usvoji svaka nova članica programa PZM, sadrži osnovne aktivnosti i ciljeve koje Srbija želi da ostvari učešćem u tom programu i predstavlja izraz njenih stremljenja i interesa u saradnji s NATO. Dokument je rezultat zajedničkog rada ministarstva spoljnih poslova i odbrane, a jednoglasno ga je usvojila Vlada Srbije 27. jula. Posle uručivanja dokumenta biće potpisan Bezbednosni sporazum o razmeni poverljivih informacija, a očekuje se da će biti otvorena i misija Srbije pri severnoatlantskom savezu u Briselu. Osim vojnog segmenta, dokument ima i politički deo u kojem se navodi da se Srbija zalaže za jačanje regionalne saradnje i kompromisno rešenje za pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije.

Kušner je u Bukureštu, gde učestvuje na skupu rumunske diplomatije, naglasio da je u vezi s rešenjem pitanja Kosova od velikog značaja jedinstvo Evrope i u tom kontekstu naveo da postoje razlike u pristupu ovom pitanju i rekao da Rusija govori „glasno“. U pogledu rešenja statusa Kosova, prema Kušneru, treba uzeti u obzir razne aspekte: pronalaženje rešenja koje će zadovoljiti sve strane, očuvanje jedinstva Evrope i poziciju Rusije. Povodom podele Kosova Kušner je rekao da je pozicija ne samo Francuske, nego i Evrope, pa i Rusije, da se Kosovo ne deli, već da ostane u istorijskim granicama.
Jeremić u Bukureštu učestvuje na godišnjem sastanku rumunske diplomatije na kojem se razmatra projekat dokumenta o interesima, ciljevima i prioritetima rumunske spoljne politike za narednu deceniju. Na ovom skupu učestvuju i Kušner, kao i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Milbend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari