Iz trećeg pokušaja i nakon odluke poslaničkog kluba Liberalno-demokratske partije da omogući kvorum za glasanje, Skupština Srbije juče je usvojila više pravosudnih i zakona iz finansijske oblasti, kao i izmene Zakona o putnim ispravama, kojim se produžava važenje starih pasoša do kraja naredne godine. Umesto u 10, glasanje je počelo dva sata kasnije, nešto posle 12, kada su u sali bila prisutna 133 poslanika.

 Za kvorum je neophodno najmanje 126. Pre glasanja kod predsednice Skupštine Slavice Đukić-Dejanovićodržano je niz konsultacija. Mada se očekivalo da poslanički klub manjina „popusti“ i da kvorum za glasanje, to se nije desilo. Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor i Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi potvrdili su da su ih poslednjih dana zvali iz vladajuće koalicije i pokušavali da ih ubede da se pojave u sali i omoguće glasanje, ali da su to odbili.

Najsporniji Zakon o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava u celini su podržala 123 poslanika, a protiv je bilo samo 13. Zanimljivo je da veći deo opozicije nije ni učestvovao u glasanju u celini o ovom zakonu mada je pri glasanju u načelu, od prisutnih 216 poslanika 89 bilo protiv. Da je cela opozicija, kao i poslanički klub manjina, glasala protiv, ovaj zakon ne bi prošao. Zakon o sedištima i područjima sudova predviđa novu mrežu pravosudnih organa koja će biti uspostavljena od 1. januara 2010. i prema tom predlogu opštinski sudovi, kojih sada u Srbiji ima 138, biće reorganizovani u osnovne sudove, kojih će biti 34.

Halimi je naglasio da on i četiri poslanika SVM nisu dali kvorum za početak glasanja zato što nisu prihvaćeni njihovi amandmani na ovaj Zakon. On je insistirao da Preševo i Bujanovac imaju osnovne sudove, a SVM da takav status imaju sudovi u Senti, Bačkoj Topoli i Bečeju. Halimi je kazao da je u više navrata glasao za predloge zakona koji su se odnosili na evropske integracije i naveo da će to i dalje činiti.

Balint Pastor izrazio je juče žaljenje zbog toga što je parlament usvojio Zakon o sedištu i području sudova, ocenivši da je on „antievropski i antimanjinski“. Pastor je kazao i da usvajanje tog zakona neće uticati na odnose u vladajućoj koaliciji, jer SVM, čiji je on poslanik, ne želi da bude faktor nestabilnosti.

Odluku LDP da omogući kvorum, Čedomir Jovanović, šef ove poslaničke grupe, obrazložio je željom da prekinu agoniju „koju je proizvela Vlada, pre svega vodeći računa o interesima građana i o stanju u kome se nalazi zemlja“, konkretno pomenuvši neophodne izmene zakona o pasošima, budžet i dogovor sa MMF.

– Jako je važno da se našem društvu pokaže da u parlamentu postoji sposobnost za drugačiju vrstu politike koja će rešavati probleme građana, a ne koja će na haosu koji svojim nesposobnim potezima svakog dana proizvodi vladajuća koalicija, graditi neki svoj interes – izjavio je Jovanović.

On je saopštio da će poslanici LDP glasati protiv zakona o sedištima sudova i o državnim činovnicima, koje smatraju lošim, ali da će „svojim glasovima u Skupštini omogućiti nastavak rada i deblokadu institucije koja ne sme biti u ovakvoj poziciji“.

Prema njegovim rečima, probleme građana političari i stranke samo uvećavaju svojom nesposobnom politikom. Podsećajući na ranije apele LDP za postizanje dogovora o radu Skupštine, lider LDP je izrazio nadu da su se usijane glave ohladile.

– Mislim da će opozicija, ako je sposobna kao LDP, srušiti loše zakone u Skupštini, ali da svoj značaj neće dokazivati tako što će štetu koju je nesposobnom politikom proizvela Vlada dodatno uvećavati. Ako sve stranke koje kritikuju vlast imaju svoje poslanike u poslaničkim klupama, onda loši zakoni neće proći – rekao je Jovanović.

On je vladajućoj koaliciji poručio da konačno treba da shvati značaj parlamenta i kompromisa.

– Današnje davanje kvoruma predstavlja sramotu za Srbiju, ali i za LDP, koja se na taj način ne profiliše kao ozbiljna stranka, većkao potrčkala koja diluju i dilove odlažu po nekoliko dana ne bi li sebi podigli i utvrdili cenu. To što je LDP obezbedila većinu za odlučivanje o predloženim zakonima u republičkom parlamentu pokazuje i da je vladajuća koalicija neozbiljna, neorganizovana, da nema stabilnu većinu i pravu podršku – rekao je juče novinarima Velimir Ilić, šef poslaničkog kluba Nova Srbija.

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS kaže da je tokom jučerašnje sednice parlamenta postalo kristalno jasno da sednica u subotu nije odložena zbog bolesti pojedinih poslanika vladajuće koalicije, većda pozicija nije imala većinu neophodnu za početak glasanja. Pokazalo se, takođe, kaže Aligrudić, da vladajuća koalicija uspešno može da funkcioniše samo uz pomoćLDP.

– Zanimljivo je i da je ta stranka glasala za sve Vladine predloge zakona, jedino je bila protiv Zakona o uređenju sudova, za koji su, međutim, dali kvorum. Iz toga proizilazi da je LDP deo vladajuće koalicije – rekao je juče Aligrudićdodajući da je i izostanak poslanika Napred Srbijo Tomislava Nikolića doprinos vladajućoj koaliciji. Kako je kazao, da su poslanici SNS bili u sali makar ne bi prošao zakon o sedištima sudova, kao najkritikovaniji zakon.

I Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS, smatra da su očigledno postignute neke neprincipijelne, ali i ekonomske koalicije.

– Očigledno je da su u tu koaliciju ušle LDP Čedomira Jovanovića i Napred Srbijo Tomislava Nikolića. Jedan broj amandmana, posebno amandmana koje su priložili poslanici manjina, prošao bi tokom glasanja da su u sali sedeli poslanici Tomislava Nikolića, ali je očigledno da razlog zbog koga nisu sedeli baš to što bi onda morali da glasaju onako kako su diskutovali. U nekoliko navrata imali smo po 98 glasova „za“, što očigledno govori da je postignut dogovor koji vladajućoj većini omogućava da prođu predlozi zakona – kazao je Todorović.

Saopštenje koje je medijima juče dostavila SNS ne sadrži razloge zbog kojih poslanici ove stranke juče prilikom glasanja nisu bili u sali, ali sadrži kritike na račun LDP koja je vladajućoj većini dala kvorum.

Skupština je usvojila i Zakon o javnim nabavkama koji je u grupi propisa neophodnih za ubrzanje pridruživanja Srbije EU. Zakon o javnim nabavkama usvojen je glasovima 142 poslanika vladajuće koalicije i LDP. Protiv i uzdržanih nije bilo.

Poslanici su podržali i izmene Zakona o depozitima, kojima su povećane garancija za štedne uloge sa 3.000 evra na 50.000 evra. Usvojene izmene Zakona o osiguranju depozita, o Agenciji za osiguranje depozita i o stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje prve su mere Vlade na svetsku ekonomsku krizu, a trebalo bi da ojačaju poverenje u bankarski sistem. Usvajanjem izmena Zakona o državnim službenicima Skupština je završila glasanje o svim tačkama dnevnog reda sednice koja je počela 5. novembra.

Poslanici Skupštine Srbije juče su počeli i raspravu o Predlogu budžeta za narednu godinu. Naprednjaci, narodnjaci i radikali još ranije su najavili da neće glasati za Predlog budžeta, navodeći kao manu njegovu restriktivnost. Poslanici manjinskih stranaka juče su, međutim, najavili da će dati podršku usvajanju budžeta.

Čedomir Jovanovićje kazao da LDP neće biti smetnja da se budžet usvoji. Predlogom budžeta predviđeni su prihodi od oko 699 milijardi dinara, a rashodi od skoro 749 milijardi dinara, uz deficit od 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. Na predlog budžeta za 2009. godinu i prateće zakone do sada je stiglo preko 500 amandmana.

Engleski kolonijalizam

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorovićrekao je da je izjava engleskog ambasadora u Srbiji Stivena Vordsvorta data novinskoj agenciji FoNet „ponižavanje Skupštine Srbije na najgori mogući način“. Todorovićje kritikovao izjavu Vordsvorta da „postoji još jedno pitanje koje je trebalo uzeti u obzir, a to je kako se u Srbiji odvijaju zakonodavne aktivnosti i proces integracija“ i ocenio da je to ponižavanje Skupštine Srbije. On je takođe naveo da je Vordsvort rekao i da je postojao „ambiciozan plan da se ove godine usvoji 51 zakon sa evropske agende, ali do sada je samo devet zakona prošlo kroz parlament zbog taktike SRS i DSS i da se to mora rešiti“. Todorovićje, obraćajući se predsednici parlamenta rekao da je trebalo da reaguje na tu izjavu jer je ona dolikovala „kolonijalnom ponašanju Engleske“.

Cvetković: Moguće privremeno finansiranje

Premijer Srbije Mirko Cvetkovićizjavio je da će Srbija morati da pređe na privremeno finansiranje ako Skupština Srbije ne usvoji Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu. „Privremeno finansiranje nije stvar vlade, većzakonske neminovnosti ukoliko se ne usvoji Predlog budžeta za 2009. godinu“, rekao je Cvetković. On je dodao da je optimista i da očekuje da će skupština u zakonskom roku, do kraja godine, usvojiti budžet. Premijer je dodao da od posledica ekonomske krize zavisi da li će budžet za 2009. godinu biti menjan. On je kazao da Predlog budžeta koji je na dnevnom redu skupštine predstavljap „prvu meru vlade“ u suočavanju sa efektima ekonomske krize. „Očekuje nas teška godina, po svemu što smo mogli da vidimo u okruženju, a prvi signali su većovde, ali smo pripremili mere da to prođemo sa što manje problema. Budžet je restriktivno podsticajan. Restriktivan je u delu koji treba da omogući privredi da ima što manje obaveza prema državi, a podsticajan tamo gde treba da se da mogućnost privrednim sektorima koji su najkritičniji. U okviru razvojne komponente ostajemo na izgradnji Koridora 10“, istakao je juče Cvetković.

Ministarkino izvinjenje

Ministarka finansija Diana Dragutinovićupoznala je juče poslanike sa detaljima plana za stanje u državnoj kasi ,ali se u ime vlade Srbije izvinila parlamentu zbog kašnjenja budžeta i odstupanja od rokova. „Ali koliko je loše što budžet kasni, toliko je i dobro jer se u ovakvoj krizi predviđanja menjaju iz dana u dan, tako da većne važe procene od pre mesec dana“, rekla je Dragutinovićeva i dodala da je ovaj budžet mehanizam kojim će vlada odgovoriti na izazove i rizike da bi zaštitila standard i socijalnu sigurnost građana. Ministarka je pozvala poslanike da usvoje i pet poreskih, jedan carinski zakon i jednu dopunu zakona o penzijskom i invlalidskom osiguranju.

Tadićpotpisao zakone

Boris Tadić, predsednik Srbije, potpisao je sinoćukaz o proglašenju seta zakona koje su poslanici usvojili ranije tokom dana. Među njima su i izmene Zakona o važenju putnih isprava za građane Srbije čije je važenje pasoša produženo do 31. decembra 2009. godine. Zakoni stupaju na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku Republike Srbije.

Produžen rok važenja starih pasoša

Sa 217 glasova „za“ Skupština Srbije usvojila je juče izmene Zakona o putnim ispravama kojima je važenje starih pasoša produženo do kraja 2009. Zakon o putnim ispravama usvojen je u oktobru 2007. godine i njime je bilo predviđeno korišćenje starih pasoša do 31. decembra ove godine, posle čega je trebalo da važe samo novi pasoši. Rok za važenje starih pasoša je produžen zbog, kako je naveo predlagač, poteškoća u ispunjavanju tehničkih uslova za izradu novih pasoša, kao i zbog nemogućnosti da se zamena starih pasoša za nove završi do kraja 2008. Stari pasoši se ne izdaju od 1. novembra ove godine. Izmene zakona stupiće na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

Nikolić se izvinio slepima zbog pogrešnog parkiranja

Beograd – Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolićizvinio se juče svim slepima zbog greške koju je počinio parkiranjem na obeleženu stazu za slabovide ispred Skupštine Srbije, saopštio je SNS. Nikolići zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučićposetili su Republički odbor Saveza slepih i uručili pomoćod 100.000 dinara. „Nikolićje obećao pomoći podršku u predlaganju i usvajanju zakonskih normi u Skupštini Srbije koje će omogućiti lakši i bolji život slepim i slabovidim licima“, piše u saopštenju. Predsednik SNS i njegov zamenik razgovarali su s predsednikom Saveza slepih Milanom Stošićem i sekretarom Saveza Nenadom Simićem. U medijima su prethodnih dana objavljeni snimci i fotografije automobila poslanika nepropisno parkiranih ispred Skupštine Srbije, među kojima i automobila Nikolića, predsednika Nove Srbije Velimira Ilića i ministra kulture Nebojše Bradića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari