Lagard: Srbija zemlja za primer 1Foto: Kabinet premijerke

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Vašingtonu sa direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard o saradnji te međunarodne finansijske institucije sa našom zemljom, za koju je rekla da je ”zemlja za primer”, saopštila je Vlada Srbije.

Brnabić i Lagard razgovarale su o novom sporazumu MMF i Srbije koji će se sprovoditi 30 meseci. Aranžman je isključivo savetodavni i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava, što je potvrda dobrih ekonomskih rezultata koje je Srbija do sada postigla, istaknuto je u razgovoru.

Brnabić je naglasila da je Srbija u prethodnom, uspešno sprovedenom trogodišnjem aranžmanu, koji je sklopljen sa MMF, pokazala da je sposobna da nadmaši mnoge od svojih makroekonomskih ciljeva.

Program jeste bio težak, ali nam je mnogo pomogao. Srbija je sada potpuno drugačija zemlja, rekla je premijerka i zahvalila direktorki MMF što je aranžman koji je odobren Srbiji napravljen prema potrebama naše zemlje.

Brnabić je napomenula da je prethodna Vlada započela i završila fiskalnu konsolidaciju i makroekonomsku stabilizaciju a da je zadatak ove Vlade da postigne brži rast BDP.

Radićemo na tome i treba nam vaša podrška, jer želimo da Srbija bude još bolja zemlja za život i poslovanje, naglasila je predsednica Vlade i navela da će prioritet biti reforma javnih preduzeća.

Brnabić je dodala da je Srbiji potrebna pomoć kako bi se povećala efikasnost investicija u velike infrastrukturne projekte i da želi da se poveća broj investicija koje su zasnovane na inovacijama, oslanjaju se na nauku, istraživanje i razvoj.

Želimo da promenimo ekonomsku paradigmu i gradimo ekonomiju koja kreira dodatnu vrednost, dodala je ona. Direktorka MMF potvrdila je da delegacija te finansijske institucije dolazi u Srbiju u septembru kada će se razgovarati o nastavku reformi. Lagard je pohvalila srpsku IT industriju, ističući da je bila pozitivno iznenađena rastom njenog izvoza od 30 odsto godišnje, navodeći da je premijerka Brnabić u tome dobro prepoznala mogućnost rasta i povećanja konkurentnosti srpske privrede.

U nastavku posete Vašingtonu predsednica Vlade Srbije susrela se i sa kongresmenom Majklom Mekolom, predsednikom Komiteta za unutrašnju bezbednost i članom Spoljnopolitičkog komiteta Predstavničkog doma.

Mekol i Brnabić razgovarali su o dugoj tradiciji dobrih odnosa Srbije i SAD, čija potvrda je i svečanost obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, koja je juče održana u Vašingtonu.

Brnabić je pozvala Mekola da poseti Srbiju, a on se zahvalio na pozivu i izrazio interesovanje da je poseti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari