Lajčak i Riker razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Briselu sa šefom Biroa Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom (Philip Reeker) o saradnji EU i SAD u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

Lajčak je na Tviteru uz fotografiju sa Rikerom napisao da je sa američkim zvaničnikom razgovarao o dešavanjima na Zapadnom Balkanu i saradnji u dijalogu Beograda i Prištine.

„Završavajući ovu nedelju, sastao sam se zvaničnikom Stejt departmenta Filom Rikerom. Razgovarali smo o dešavanjima na Zapadnom Balkanu i bliskoj saradnji SAD i EU u dijalogu Beograda i Prištine“, naveo je Lajčak na Tviteru.

Riker je najavljajući sastanak sa Lajčakom, sinoć naveo da će SAD nastaviti da podržavaju i budu uključene u proces koji, posredstvom EU, u Briselu vode Kosovo i Srbija.

Američki zvaničnik se danas sastao i sa koordinatorom Kosova za dijalog sa Srbijom Skenderom Hisenijem, naveo je Hiseni na Fejsbuku.

Lajčak se juče u Briselu odvojeno sastao sa delegacijama Srbije i Kosova, zatim je usledio zajednički sastanak.

Sastanak na ekspertskom nivou dogovoren je 16. jula u Briselu na prvom sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija kojim je posle 20 meseci obnovljen dijalog uz posredovanje EU.

Tada je najavljeno i da će dijalog na visokom nivou biti nastavljen početkom septembra.

Hiseni: Riker izrazio podršku SAD Kosovu u procesu dijaloga sa Srbijom

Državni koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom Skender Hiseni objavio je da se u Briselu sastao sa pomoćnikom državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom od koga je dobio podršku u procesu dijaloga sa Beogradom.

Hiseni je na Fejsbuku objavio da je sa Rikerom razgovarao o obnavljanju dijaloga Kosova i Srbije i da je naglasio da je uloga SAD-a u ovom procesu nezamenjiva.

„Tokom ovog vrlo srdačnog sastanka, sa ambasadorom Rikerom imali smo otvoren razgovor o dešavanjima na Kosovu i u regionu, sa posebnim naglaskom na nastavak dijaloga Kosova i Srbije u Briselu. Pored EU, naglasio sam da je uloga SAD-a u ovom procesu nezamenjiva“, napisao je Hiseni.

On je napisao da pozdravlja „nepokolebljivo zalaganje Sjedinjenih Država dijalogu“ i da će SAD biti uz Kosovo, kako je naveo, u snažnoj podršci „pravednom, trajnom i sveobuhvatnom sporazumu“.

Riker se tokom dana u Briselu susreo i sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Kosovo – Srbija Miroslavom Lajčakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari