Lajčak: Spor Skoplja i Sofije loše utiče na dijalog Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFE/ JAKUB KACZMARCZYK POLAND OUT

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak izjavio je danas da blokada evropskog puta Severne Makedonije zbog njenog spora sa Bugarskom loše utiče na region, posebno na odnos Kosova i Srbije, javila je agencija MIA.

Upitan od agencije MIA kako gleda na blokadu pregovora Severne Makedonije sa EU, Lajčak je na konferenciji koju je u Briselu organizovao Evropski centar za poltiku rekao da ta situacija ima negativne posledice na dijalog Beograda i Prištine i pozvao na brzo rešavanje spora Sofije i Skoplja.

„Razume se da to ima posledice i te posledice su negativne. Činjenica da EU nije otvorila pregovore sa Severnom Makedonijom negativno se odrazila na kredibilitet Unije u regionu. Ja sam se sa tim lično suočio za vreme mojih poseta i putovanja i to se neće popraviti dok Severna Makedonija i Albanija ne počnu pregovore o članstvu“, rekao je Lajčak.

Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, kazao je i da EU mora da ispuni obećanja data partnerskim zemljama poput Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari