Lajčakov savetnik: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine je proces, potrebna svaka podrška 1Foto: Kabinet predsednika Srbije

Politički savetnik specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Karlo Đunipero rekao je danas da Brisel ne ignoriše ono što je bilo u Vašingtonu i da su neke od tačaka iz tog sporazuma poznate u Briselu koji nastavlja da radi na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Đunipero je učestovao u debati o aktuelnim pitanjima u odnosima Beograda i Prištine posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa u Vašingtonu i nakon dijaloga na visokom nivou u Briselu, kao i o aktuelnostima u regionu i saradnji.

„Nema nikakvog ignorisanja, želimo da sarađujemo sa SAD i radimo na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jer je to proces i biće nam potrebna podrška svih“, rekao je Lajčakov politički savetnik.

On je rekao da će EU u narednom periodu nastaviti da omogućava politički dijalog Beograda i Prištine, da su upoznati sa onim što je urađeno i onim što tek treba da se uradi.

„Naš cilj je sveobuhvatan sporazum, obavezujući sporazum, i da rešimo sva nerešena pitanja. EU će nastaviti da se bavi implementacijom dogovorenog i otvarati druga pitanja o kojima dve strane žele da razgovaraju“, rekao je Đunipero u onlajn debati.

On je rekao i da se dijalog Beograda i Prištine odnosi na proces koji će se nastaviti i da Lajčak želi da taj proces bude dinamičniji, što, dodao je, znači da će biti češćih sastanaka i da će se nastaviti sa novim temama.

„EU želi dinamičniji proces, što je najavio Lajčak“, rekao je Đunipero dodajući da češći sastanci nisu „neka taktika nego stvar hitnosti“.

„Očigledno je da postoji zamah u celom procesu i zamajac Lajčaka“, naglasio je Lajčakov politički savetnik u onlajn debati „Regionalna saradnja – Od ‘Mini Šengena’ do novog pristupnog bloka“.

Napominjući da je dijalog bio u zastoju, Đunipero je istakao da se „dijalog odnosi na ljude i zato je potrebno da bude dinamičniji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari