Prva sednica Skupštine Srbije nakon letnje pauze počela je tvrdnjama predstavnika Srpske radikalne stranke da je prekršen Poslovnik o radu Skupštine i Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Srbije jer je, kako je rekao Aleksandar Vučić, potpredsednik SRS, kompletna vlast „bila na brčkanju i kupanju“, što je odložilo početak rada Skupštine.

Prva sednica Skupštine Srbije nakon letnje pauze počela je tvrdnjama predstavnika Srpske radikalne stranke da je prekršen Poslovnik o radu Skupštine i Ustavni zakon za sprovođenje Ustava Srbije jer je, kako je rekao Aleksandar Vučić, potpredsednik SRS, kompletna vlast „bila na brčkanju i kupanju“, što je odložilo početak rada Skupštine.
Prva tačka dnevnog reda bio je Predlog zakona i izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu Srbije. Ministar unutrašnjih poslova, Dragan Jočić, rekao je predstavljajući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu da je reč o usklađivanju propisa sa promenama koje su nastale posle istupanja Crne Gore iz državne zajednice i donošenja novog Ustava.

JOČIĆ: Krivo mi je što sam ministar

Ministar Jočić je rekao da je glavni cilj zakona da spreči asimilaciju Srba van Srbije. „Krivo mi je što sam ministar, a ne poslanik, pa da odgovorim svima koji nazivaju ovaj zakon politikantskim. Hrvati nemaju stida da štite svoje interese jer oni daju državljanstvo svakom ko se izjašnjava kao Hrvat ili ko govori hrvatskim jezikom. Da ne kažem da idu dotle da ga daju svakome ko se služi latiničnim pismom“, rekao je Jočić. On je naglasio da neće biti usvojen amandman SRS koji „traži favorizovanje Srba“. On je dodao da je Vlada podnela amandman na na član 23 Predloga zakona kao i da će taj član biti preformulisan. Ostali amandmani neće biti pojedinačno usvajani već samo oni koji se podudaraju sa Vladinim.

– Donošenjem ovog zakona omogućilo bi se crnogorskim državljanima sa prijavljenim prebivalištem na teritoriji Srbije na dan 3. juna 2006. sticanje državljanstva Srbije bez traženja otpusta iz crnogorskog državljanstva. Time bi se omogućilo velikom broju građana, oko 250 hiljada, da stekne državljanstvo – rekao je Jočić.
Vladan Batić, poslanik LDP, postavio je pitanje da li, ukoliko taj zakon bude usvojen, to značiti da će državljani Srbije koji imaju državljanstvo Crne Gore prijavljivati svoju imovinu i plaćati porez u Srbiji, jer, kako je rekao, tajkuni vladajuće koalicije koji su prijavljeni u Kotoru, poput Vojina Lazarevića, tamo ne plaćaju nikakav porez, a ovde stiču kapital i imovinu.
Vučić je rekao da bi trebalo svim građanima koji se osećaju i izjasne kao pripadnici srpskog naroda, bez obzira na mesto gde su prijavljeni, dati srpsko državljanstvo.
Šef poslaničkog kluba LDP Čedomir Jovanović, uputio je zamerke kreatorima Predloga zakona što se po tom pitanju nisu dogovorili sa predstavnicima crnogorske vlasti, jer Srbija nudi dvojno državljanstvo, a Crna Gora na to ne pristaje, i istakao da većina poslovnih ljudi koja je prijavljena u Beogradu sa imovinom u Srbiji i Crnoj Gori, ne plaćaju porez ni u jednoj ni u drugoj državi, a Srbija ih servisira omogućavajući im školstvo, zdravstvo…
Pastor Balint, poslanik SVM i predsednik Kluba manjina, negirao je tvrdnje radikala da građani mađarskog porekla iz Vojvodine putuju i prelaze granicu samo sa ličnim kartama, rekavši da im je za putovanje potrebna viza i pasoš.
Prema rečima Ivice Dačića, poslanika SPS, ukoliko se ne prihvati amandman koji je ta stranka podnela, odnosno ukoliko se ne prihvati ono što traže Srbi iz Crne Gore, ta stranka neće podržati Predlog zakona o državljanstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari