Lapčević: Brnabić se nije rodno odredila 1Foto: N1

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević izjavio je da ta stranka neće podržati izmene Zakona o ministarstvima, niti izbor premijerke Ane Brnabić i nove Vlade Srbije.

Lapčević je rekao da DSS ne zna zbog čega je Ana Brnabić predložena da bude mandatar, osim što je pripadnica LGBT zajednice i nekadašnja predsednica USAID-a, a da njeno obrazovanje nije onako prestižno kako to vlast predstavlja.

„Što se tiče izbora kandidata za premijera Ane Brnabić, ne mogu da je nazovem ni gospodinom, ni gospođom, jer se nije rodno odredila, ne možemo to da podržimo jer nam nije jasno na koji način je ona predložena od strane predsednika. Za takve funkcije se predlažu jake političke ličnosti sa bogatim političkim iskustvom. Nismo ubeđeni da Ana Brnabić ima dovoljno kvalifikacija da obavlja posao premijera“, rekao je Lapčević, penosi N1. Kao navodi N1 poslanik DSS rekao je  novinarima u Skupštini Srbije da za Zakon neće glasati, jer ne mogu da dozvole da Srbija „srlja“ u Evropsku uniju, a da protiv ministarstva zaštite životne sredine ne bi imali ništa protiv, ali da će ono poslužiti za „namirivanje koalicionih partnera“.

Predsednik odbora za ljudska i manjinska prava osudio je izjavu poslanika Dmeokratske stranke Srbije Milana Lapčevića, da ne zna kako da se odredi prema mandatarki Ani Brnabić, jer ona nije rodno određena.

„Žalosno je da jedan narodni poslanik tako govori. Siledžijski odnos prema ženi samo zato što je ona drugačije seksualne orijentacije je loš za sve nas“, rekao je Omerović.  On je rekao da se danima priča samo o tome da je Ana Brnabić pripadnica LGBT populacije i da ima hrvatsko poreklo, a da niko ne priča o tome šta i kako radi, niti koji su izazovi pred njom.

„Prevrtati i ispitivati krvna zrnca njenih pradedova, govoriti da je ona bezrodna osoba je nešto što je ponižavajuće za parlamet. Žao mi je što imao poslanike koji koriste tako primitivne reči. Brnabić treba ceniti prema onome kako će raditi. Ne znam šta će im reći njihove ćerke, sestre i majke sa takvim primitivnim nastupom“, rekao je Omerović.

Jovanović: I Brnabić mesto u Srebrenici

Lider Liberalnodemokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović rekao je danas da je dobio poziv i da će 11. jula ići u Srebrenicu, da je tamo mesto i Ani Brnabić i da će povesti bivšeg zaštitnika građana „Sašu Jankovića ako ima problem sa pozivom.“

Strašno je da neko ko je deset godina zaštitnik građana sebi dozvoli da kaže da je Ana Brnabić kandidat za predsednika Vlade zbog toga što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić tako dodvorava Zapadu“, ocenio je danas lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

„Šta, na Zapadu su homoseksualci, a na Istoku su frajeri ko Putin“, upitao je Jovanović.

On je rekao da mu se „ne dopada jezik kojim se osporava mandatarka Ana Brnabić“.

„Mislim da je on sraman, da je to bruka i sramota i da to dolazi ne iz političkih stranaka i politike, nego iz porodica i ličnog života, iz profila i karaktera onih koji govore. Pratiti njenu kandidaturu za mandatara komentarima da je sultanija, potencirati njenu seksualnu orjentaciju, omalovažavati je kao ženu, opisivati je kao nečiju marionetu“, istakao je Jovanović.

Jovanović je rekao da sa gnušanjem gleda lavinu koja se strovalila na Brnabić zbog toga što se usudila da poveruje da možda može nešto da uradi u dogovoru sa Vučićem.

Jovanović je ponovio da odnos LDP prema Brnabić proizilazi iz politike koju ona vodi, a ta politika ima svoju kičmu.

„Prvi princip je nema više paralelizma između Brisela ili Moskve. Apsolutno prioritet Brisel. Drugi princip mora se osigurati mir u regionu kroz članstvo u NATO. Treći seku se gordijevi čvorovi devedesetih kroz potpuno drugačije odnose prema Hrvatskoj, Kosovu, Bosni. Brnabić mora da bude
autentična u politici koja se vodi u zemlji i da prevazilazi podele koje ona nije stvorila, ali koje proždiru nju i sve nas“, istakao je Jovanović.

Jovanović je rekao da je odlazak na jučerašnji prijem povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića izraz poštovanja prema zemlji u kojoj živimo.

Ako je „neko preleteo Atlantik ili na 40 stepeni došao pa se topio u onoj sali kao što je predsednica Hrvatske da bi time nešto poručila“, onda su na jučerašnji prijem u Palati
Srbija mogli da dođu i predstavnici nekih opozicionih stranaka „i progutaju to što ih je neko pobedio na izborima ili neka ćute“.

Na pitanje novinara da li će ići u Srebrenicu 11. jula, Jovanović je odgovorio da je dobio poziv i da će ići, jer smatra da bi bilo sramota da niko ne ode iz Srbije.

„Nadam se da ću jednog dana moći 11. jula da budem na nekom drugom mestu i da slavim život, a ne da se stidim. Tamo je mesto Ani Brnabić, neka ode ona. Ako ode Ana Brnabić ona će
biti moj predstavnik tamo“, rekao je Jovanović.

On je rekao da će povesti bivšeg zaštitnika građana „Sašu Jankovića ako ima problem sa pozivom“.

Obradović: Petogodišnji rijaliti

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je prijem, koji je
održan u petak u Palati Srbija povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nastavak rijalitija u kome živimo pet godina od kada je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS) i da je to bila “privatna žurka Aleksandra Vučića o trošku naroda i države”.

Obradović je rekao novinarima, u Skupštini Srbije, da će uskoro biti formirana četvrta Vlada Srbije od kada je na vlasti SNS.

“Četvrta Vlada biće Vučićeva Vlada pod maskom Ane Brnabić koja je tu dovedena samo da bi bila izgovor kako je to Vlada sa prvim gej premijerom u jugoistočnoj Evropi, a iza toga se sakriva sav kriminal i korupcija Vučićeve vlasti”, rekao je Obradović.

Obradović je ocenio da je Brnabić politički karijerista koji će biti spreman na sve da bi ostvario svoju ličnu političku ambiciju.

“Ona je dozvolila da Aleksandar Vučić javno iznosi njenu seksualnu orjentaciju, da zadire u njenu privatnost, da je ponižava kao ženu, da ona sve to istrpi da bi ostvarila neke svoje lične političke ambicije”, istakao je Obradović.

On je rekao da je u vremenu pre vlasti Aleksandra Vučića u Srbiji održavana jedna gej parada godišnje, a “u vremenu vlasti Vučića i SNS imamo dve gej parade godišnje, što govori o progresiji i napretku na putu Srbije u Evropsku uniju”.

Obradović je rekao da je “SNS glavni pokrovitelj gej parada u Srbiji i zato je ovu nedelju nazvao nedeljom SNS promocije homoseksualizma u Srbiji”.

Kako je ocnio, SNS je trebalo pet godina da se seti da Vlada treba da ima ministarstvo koje će brinuti o zaštiti životne sredine i dodao da ga ni sada ne bi uvela da to nije bila naredba iz Brisela i uslov na putu Srbije u EU.

Dveri su protiv Ministarstva za evropske integracije, jer posle 17 godina evrointegracija više nema nikakvog smisla da Srbija ide u EU, rekao je Obradović i dodao da su amandmanima predložili formiranje Ministarstva za evropske dezintegracije.

Obradović je rekao da nova Vlada Srbije neće biti srpska Vlada, već Vlada EU u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari