Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Prištinski lideri bi trebalo da se bave sopstvenim problemima, kao što su optužbe za ratne zločine, koje naše zapadne kolege pokušavaju da zaborave, rekao je Lavrov posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Poštujemo Rezoluciju 1244, za razliku od naših zapadnih kolega, izjavio je Lavrov, navodeći da je Rusija privržena međunarodnom pravu u rešavanju problema u Evropi i drugim regionima.

Situacija u Evropi je nezdrava, pošto neke članice NATO i Evropske unije pokušavaju da jačaju konfrontaciju ćeljom da se alijansa širi na istok, kao što je bilo u Crnoj Gori, a sada se događa u Makedoniji i Bosni i Hercegovini, rekao je Lavrov.

On je izjavio da će se Rusija boriti protiv pokušaja da se u BiH naruši princip sporazumevanja dva entiteta i tri državnotvorna naroda.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi odluka Vašingtona i Londona da povuku priznanje nezavisnosti Kosova uticala na „stišavanje velikoalbanske histerije, koja je najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu“.

Bilo bi logičnije da Vašington i London povuku priznanje nezavisnosti Kosova, nego da Moskva prizna tu nezavisnost, ocenio je Dačić posle razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Dačić se zahvalio zbog stalne podrške Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Rusija ima razumevanje za poziciju Beograda i međunarodno pravo što se tiče proglašenja nezavisnosti Kosova, rekao je Dačić, uz konstataciju da je Lavrov jedan od najčvršćih oslonaca Srbije u međunarodnim odnosima i jedan od njenih najvećih prijatelja u svetu.

Dačić je rekao da Srbija ima odnose strateškog partnerstva sa Rusijom, „ali ne formalne, na papiru, kao sa nekim drugim zemljama“, već odnose koji sadržavaju koncept prijateljstva, međusobnog razumevanja i podrške. Dačić je Lavrovu poklonio dres fudbalske reprezentacije Srbije.