Lavrov: Želimo antiblokovsku politiku u Evropi 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da je Sergej Lavrov jedan od naših najdražih gostiju u Srbiji i da nikada nije dolazio da vrši pritisak, već da pomogne Srbiji.

On je istakao da su mediji izveštavali da je Lavrov došao da govori o spektakularnim temama, poput toga ko će biti predsednički kandidat, ali da to nije tačno. Dačić je poručio da Srbija neće voditi antirusku politiku, niti uvoditi sankcije Moskvi, kao i da neće postati članica NATO. On je kazao da je sa ruskim kolegom razgovarao i o situaciji u regionu, uključujući antisrpsku politiku.

Lavrov je istakao da je njegova poseta bila „veoma sadržajna“ i potvrdio Dačićevu tvrdnju da je poseta premijera Rusije otkazana. Šef ruske diplomatije je kazao da će premijer Dmitrij Medvedev početkom godine posetiti Srbiju, kao i da je o planu te posete razgovarao sa Dačićem. On je istakao da ce srpski zvaničnici takođe uvek biti rado viđeni u Rusiji.

„Pored političke saradnje, razvijamo i ekonomsku saradnju, uključujući povećanje robne rasprave, investiranja, naftnu industriju“, kazao je Lavrov. Ruski zvaničnik je napomenuo i da je sa srpskim zvaničnikom razgovarao o vojno-tehničkoj saradnji.

„Pomenuli smo i NATO i EU… Želimo da u Evropi prevlada antiblokovska politika, da se Evropa vrati načelima OEBS-a… Podržavamo i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, a poštujemo i Dejtonski sporazum“, poručio je Lavrov, dodajući da izražava zadovoljstvo što je Srbija preko Rusije poslala humanitarnu pomoć u Siriju.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da Ruski centar u Nišu nije bio tema razgovora sa Lavrovim, ali da to nije špijunski centar.

Povodom aktivnosti Ruskog centra u Nišu, Lavrov je rekao da se Centar bavi čišćenjem terena od neeksplodirane municije. Dačić je poručio da očekuje da će poseta premijera Vučića Moskvi 21. decembra dovesti do „ojačanja odmbrambene moći Srbije, naročito dogovorima u oblasti avijacije“.

Povodom posete ruskog premijera Srbije, Dačić je rekao da on nije došao ove godine zbog izbora u Rusiji i Srbije. Govoreći o energetskoj situaciji, Dačic je ocenio da je Brisel „ciničan jer je obustavljen projekat Južni tok, a gradi se Severni tok, pod istim uslovima“.

Dačić i Lavrov su potpisali plan konsultacije svojih resornih ministarstva u naredne dve godine. Dačić je precizirao da će na taj način biti uspostavljenja koordinacija između aktivnosti MSP Srbije i Rusije.

"Zapad vodio dvoličnu politiku"

Sergej Lavrov je konstatovao da je Zapad vodio „dvoličnu politiku“ prema Siriji. On je izrazio nadu da će SAD poštovati postignute dogovore kako bi se situacija u Siriji smirila, ali je izneo tvrdnju da je Amerika slala humanitarnu pomoć ne civilima u Siriji već uglavnom oblastima pod kontrolom ekstremista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari