Izjava ministra Vulina, da su vanredni parlamentarni izbori neophodni zbog pritisaka iz celog sveta, te usled pokušaja da se direktno utiče na nosioce političkog života, u stvari znači „grabimo vlast dok god možemo i svaki argument je dobar“ – smatra politički analitičar Dušan Janjić.

Komentarišući „teorije zavere o stranim pritiscima“, kako ih je nazvao, Janjić ističe da takve priče kod Aleksandra Vulina imaju kontinuitet, jer je on devedesetih ipak bio član JUL-a. NJega jedino čudi to što je ministar vojni zaboravio da pomene Kominternu i Vatikan.

– Ovakve izjave su očigledan odgovor na saznanje da u Srbiji dolazi do pregrupisanja opozicije, ali i javnosti. S druge strane, u pitanju je jedan način vladanja, u kojem sve opozicione partije treba proglasiti stranim špijunima – ističe Janjić.

Po njegovom mišljenju, situacija je u stvari potpuno suprotna od one kakvom vlast želi da je predstavi. Naime, Janjić tvrdi da je opšte pravilo pri delovanju stranih službi da su one najviše zainteresovane za one koji vrše vlast, to jest za političare, generale i policajce. Na pitanje koja tajna služba je najaktivnija u našoj zemlji, Janjić navodi da je to bez ikakve sumnje ruska.

– U tom kontekstu, ja sam zaista ozbiljno shvatio izjavu predsednika Vučića, da on zna da će pobuna protiv njega krenuti iz redova njemu bliskih ljudi. Zato, neka ministar Vulin dobro razmisli gde se on tu nalazi – poručuje Janjić.

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski, upitan da li su spoljni pritisci na Srbiju u ovom trenutku zaista realni, odgovara potvrdno i pritom navodi da su oni oličeni u nedavnoj izjavi Bakira Izetbegovića, odbijanju Prištine da ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, ili u secesionističkom istupu Sulejmana Ugljanina u vezi sa Sandžakom.

– Kada pogledate unazad četrdeset godina, na ovim prostorima stalno imate spoljne pritiske, samo što su oni nekada jačeg, a nekada slabijeg intenziteta. Država upravo i postoji da se nosi i bori sa spoljnim pritiscima, te da građane od istih zaštiti. Zbog toga postoje obaveštajne službe, represivni aparat i vojska – naglašava Lazanski.

Podsećanja radi, ministar odbrane i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ranije tokom jučerašnjeg dana izjavio je da su vanredni parlamentarni izbori potrebni zbog pokušaja da se direktno utiče na nosioce našeg političkog života, „da bi se ponašali i radili kako neki van granica naše zemlje misle da treba“.

Gojković: Na izbore se ide radi donošenja važnih odluka

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je juče da se izbori raspisuju onda kada se očekuje donošenje važnih odluka, poput promene Ustava koja je neophodna zbog EU integracija, ali i kada zemlja trpi snažne spoljnopolitičke pritiske, poput Srbije sada. Ona je odbacila tvrdnje da će izbori biti raspisani kako bi se izmerili rejtinzi Aleksandra Vučića i Ivice Dačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari