Lazanski: Smešne su tvrdnje da sam sprovodio propagandu 1Foto: FoNet

Novinar i narodni poslanik Srpske napredne stranke Miroslav Lazanski rekao je danas gostujući na N1 da su smešne tvrdnje da je sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji u korist bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

„Ja sam otišao u Makedoniju kada je kriza bila na vrhuncu, kad su bile demonstracije i normalno novinarski izazov je bio da se ode i da se vidi šta se radi i šta sadrži ‘Tiranska platforma'“, istakao je u Novom danu dodajući da se javljao uživo u program RT Republike Srpske sa demonstracija.

Kaže i da je normalno da, kad ode u stranu zemlju, da se o dešavanjima u toj zemlji obavesti od ljudi iz srpske ambasade.

Portal Krik objavio je transkripte presluškivanih razgovora službenika srpske ambasade i pripadnika BIA u Skoplju Gorana Živaljevića i Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsednika Demokratske partije Srba na osnovi kojih se formira sumnja da su oni uticali na Lazanskog da objavi tekst pod naslovom „Ne damo Makedoniju“ u listu Politika.

Odgovarajući na pitanje da li su stvarno uticali na kreiranje teksta, Lazanski kaže da su to naivne procene.

„Na mene neko da utiče? Ja sam pokupio informacije od njih. Jel trebalo da razgovaram sa albanskim prvacima, pripadnicima CIA…… Pa, razgovaraću sa predstavnicima naše ambasade. I jednog i drugog sam prvi put video. Stoilković me nazvao i pitao hoću li da dođem da vidim šta se dešava i ja sam otišao“.

Dodaje i da njega nisu prisluškivali u Makedoniji. „Ja kad odem u stranu zemlju, ja isključim telefon. Mene slušaju službe već 40 godina, ja sam na to navikao“.

Novinar Politike navodi da je sa Goranom Živaljevićem išao na večeru a komentarišući to što je pripadnik BIA išao u Sobranje tokom demonstracija, Lazanski kaže da je on bio tamo kako bi proverio da li među ljudima koji su upali ima državljana Srbije.

„On je legalno akreditovan oficir BIA u Makedoniji i saradjuje sa makedonskim službama i njega svi u Skoplju znaju. Zašto praviti obaveštajnu famu od toga?“, pita Lazanski a na opasku da je makedonsko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo, navodi da su oni morali da reaguju jer se menja vlast i slede čistke u bezbednosnom aparatu pa pojedinci pokušavaju da se dokažu novoj vlasti, da se umile.

Na pitanje da li je normalno da pripadnik BIA pravi selfi u Sobranju, kaže: „Što ne bi pravio selfi“, BIA nije tajna služba već javna“ i dodaje da je tu noć u Sobranju bilo obaveštajaca iz najmanje pet zemalja regiona.

Prema njegovim rečima, Albanci koji rade u makedonskim bezbednosnim službama su možda produkovali ceo ovaj slučaj.

Lazanski kaže i da je tokom boravka u Makedoniji razgovarao sa Nikolom Gruevskim i da su dogovarali intervju ali da mu je Gruevski rekao da treba sačekati da prođe gužva. „Bio sam, kao novinar, u njegovom kabinetu“, navodi on pojašnjavajući da ga je tada prvi put video.

Navodi da je problem Makedonije taj što je vlast uvek do sada formirala najjača stranka koja osvoji izbore i najjača albanska stranka a da je sada to pravilo prekršeno jer je na izborima pobedila VMRO DPMNE a Zaev je formirao vlast.

Sporna je, kako kaže Tiranska platforma koja može da inicira izmene Ustava i uvede albanski kao službeni jezik a sve to je put ka kantonizaciji Makedonije. „Gruevski, koga ne branim, javno je ponudio Zaevu da se odrekne albansku platforme a da će njegova stranka otići u opoziciju i podržati tu vlast, ali on to nije mogao i nije hteo“.

Dodaje i da se, na osnovu svega, može reći da je u pitanju etička a ne politička kriza u Makedoniji jer u toj zemlji postoji nepoverenje između makedonskog i albanskog stanovništva.

Govoreći o Gruevskom i Zaevu, Lazanski kaže: „Ma, šta se meni fućka i za jednog i za drugog… Ja govorim o Makedoniji kao državi. Raspad Makedonije je problem za Srbiju..Obojica su apsolutno nebitni, to su mali igrači a preko njih se sukobljavaju velike sile… Interes Srbije je da se Makedonija ne federalizira“, kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari