Lazović: Nećemo koalicije sa opozicionim strankama 1Foto: Medija centar

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd ne učestvuje razgovorima o ujedinjavanju ili savezništvu opozicije, niti njeni članovi smatraju da treba učestvovati u tim razgovorima.

Nema kontakata sa Pokretom slobodnih građana ni sa Draganom Đilasom, bivšim gradonačelnikom. U budućnosti su otvoreni za sva pitanja koja unapređuju funkcionisanje grada, ali ne i za koalicije. To za Danas kaže Radomir Lazović, aktivista Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, koji opozicionu scenu par meseci posle beogradskih izbora vidi kao ne mnogo drugačiju od one kako je izgledala pre.

– Sve vreme se potencira priča o jednoj koloni koja se ne dešava, prizivaju se metode korišćene protiv Miloševića, romantizuje se borba iz devedesetih, ali ovo nije to vreme, nisu ti ljudi i potrebna su i nova sredstva i novi pristup koji će dati drugačije rezultate. Taj novi pristup inicijativa vidi u direktnom radu na lokalu, okupljanju oko tema koje nas se direktno tiču, problema u blokovima i naseljima u kojima živimo, i to je ono sa čime smo nastupili na izborima – navodi Lazović.

Upitan šta misli o Đilasovom predlogu o Savezu za Srbiju i da li bi mu se priključili, on odgovara da je to unutrašnja stvar liste koja je nastupila na beogradskim izborima, kao i da je sasvim normalno da se konsoliduju i traže odgovarajući koncept za dalje funkcionisanje.

– Niti smo pozvani da u tome učestvujemo, niti mislim da treba jer govorimo o dva različita pristupa politici – kaže on.

Na pitanje da li su Inicijativi stavovi PSG iz njihovog manifesta bliski, te da li bi eventualno sa njima mogli da sarađuju, Lazović kaže da Inicijativa ne učestvuje u razgovorima o ujedinjavanju ili savezništvu i da nema kontakata sa PSG.

– Do sada smo sarađivali na konkretnim pitanjima, poput fer izbornih uslova i medijskog predstavljanja u kampanji, kontrole izbora ili borbe protiv ekstremizma. U budućnosti smo otvoreni za sva pitanja koja unapređuju funkcionisanje grada, ali ne i za koalicije – ukazuje naš sagovornik.

Na pitanje možete li da zamisli situaciju u kojoj bi Inicijativa ponovo podržala Jankovića na nekim izborima ili pak Đilasa, Lazović kaže: „Mogu da zamislim da sarađujemo ukoliko budemo učestvovali u radu Skupštine grada ili na konkretnim pitanjima od interesa za građane, ali nećemo učestvovati u raznim predizbornim savezima. Što se tiče podrške Saši Jankoviću na predsedničkim izborima, mislim da je to bila dobra odluka, a ako se sećate, i tada smo u njoj objasnili da je ona samo korak ka promeni koja mora doći odozdo: udruživanjem i organizovanjem građana na lokalu.“

Uoči sednice Skupštine grada i izbora novog gradonačelnika, na pitanje koga očekuje za novog gradonačelnika i kako mu deluje Irena Vujović, on odgovara da „ima tu još proverenih kadrova spremih na sve i na kršenja zakona i procedura i vičnih u spinovanju i podmetačinama, oprobanih u otimanju javnih dobara i nameštanju dilova za kombinacije bliskoj ekipi“.

Kako je Inicijativa poznata po mnogim protestnim akcijama, on najavljuje nove jer su se pokazale delotvornim.

– Protestnim akcijama reagovali smo na većinu loših gradskih odluka ne želeći da dozvolimo da se one sprovode u tajnosti. U nekim slučajevima uspeli smo da pritiskom javnosti osujetimo namere gradskih čelnika, ali mnogo je više onih u kojima smo mogli samo da upozorimo na njihovu štetnost. Ova borba se nastavlja, pa tako očekujte nove akcije – najavljuje Lazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari