To kaže za Danas Radomir Lazović, aktivista Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, povodom pisanja medija da demokrate imaju nameru da uskoro razgovaraju sa predstavnicima ove inicijative.

I izvori Danas iz opozicionih krugova kažu da vrh demokrata želi da uspostavi kontakt i saradnju sa Inicijativom. Prema rečima naših sagovornika, u DS su svesni da bi vezivanje, po bilo kom osnovu, za Ne da(vi)mo Beograd pozitivno delovalo na imidž demokrata u Beogradu koji je daleko od nekadašnjeg.

„Postojeće političke partije i elite su duboko izneverile poverenje građana i mi sada tražimo nešto drugo. Drugačije oblike organizovanja u kojima se odluke donose u interesu građana, transparentno, javno, a ne u zatvorenim grupama. Stvaramo mehanizme i uključujemo ljude u procese u kojima se ne odlučuje voljom jednog čoveka, već ima mesta za nove ideje i za probleme svakog građanina. Suprotno izjavama Dragana Šutanovca da politiku ne vode ljudi u mesnim zajednicama i skupštinama stanara, mi baš mislimo da ona tu nastaje i da jedino aktivni i politički svesni građani mogu na pravilan način da artikulišu javni interes i definišu politike kojima se ostvaruje boljitak svih građana“, navodi Lazović.

On dodaje da treba obrnuti stvari. „Ne možete raditi stalno istu stvar a očekivati drugačije rezultate. Promena koja nam je potrebna nije kozmetička već sistemska, nije personalna nego suštinska. Pred nama je veliki zadatak do izbora. Ako su opozicione partije iskrene u želji da doprinesu boljitku, nek stanu iza ovih naših napora da promenimo ko i kako uopšte može da se bavi politikom i šta su njena ishodišta, nek nas podrže na izborima i ne sprovode konsultacije preko novina“, zaključuje Lazović.

Protestni koncert 20. oktobra

I ove godine Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd poziva građane na obeležavanje 20. oktobra, Dana oslobođenja Beograda, protestnim koncertom na Trgu republike u petak u 20 sati. Prema najavama nastupiće Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje i MC Cjofo, a podrška je DJ Flip. Kako je saopšteno, slavi se ideja grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda koji je za ponos. „Podsećamo da je manipulacija išla dotle da je Dan oslobođenja obeležavan nekoliko dana ranije, a da su elementi antifašizma ubacivani i izbacivani iz protokola po potrebi“, navode u Ne da(vi)mo Beograd. Prošle godine Inicijativa je takođe 20. oktobra organizovala koncert na Trgu, a bilo je medijskih priča i o njegovoj zabrani, budući da su na istom mestu i gradske vlasti postavile izložbu sa istorijskom tematikom. Međutim, postavka je pomerena ispred Skupštine grada, a gradski menadžer Goran Vesić je izjavio da „Grad Beograd nema ništa protiv da, ako neko želi da da svoj doprinos proslavi ovog velikog praznika, to učini bez obzira na motive“.